Kalam Perantau

Icon

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1430 dan Tahun Baru 2009

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Isnin 29hb. December, 2008 bersamaan dengan 1 Muharram 1430, sekali lagi saya berkesempatan berada di bumi Terengganu. Hari tersebut adalah cuti umum sempena sambutan Maal Hijrah. Mulanya saya bercadang berada beberapa hari di Kuala Terengganu untuk berjumpa rakan dan kenalan di sini disamping mengikuti perkembangan mutakhir politik yang melanda negeri Terengganu, bahkan seluruh pelusuk negara.

Seorang sahabat lama semasa saya bertugas di syarikat telekomunikasi beria-ia hendak berjumpa. Sebagai rakan lama, saya tidak menghampakan harapannya. Begitu juga seorang lagi kenalan bekas wartawan akhbar harian di Kuala Terengganu.

Topik perbincangan tidak lari dari pilihanraya kecil Kuala Terengganu. Kesimpulan perbincangan kedai kopi tersebut,  penyertaaan ramai calon bebas kali ini sekadar memeriahkan pilihanraya sahaja. Pertarungan sebenar masih diantara UMNO dengan PAS sahaja.

Selain itu, setelah berbincang agak panjang, kami bersependapat bahawa trend pengundian akan mengikut kategori.  Kategori yang pertama dan utama, adalah pengundi yang mengundi berdasarkan kepada prinsip perjuangan mereka.

Ahli-ahli dan penyokong-penyokong tegar UMNO dan PAS yang akan menyokong calon parti masing-masing. Dalam konteks Kuala Terengganu, kami merasakan ianya adalah seimbang sekitar 35 peratus sahaja.  

Kedua-dua parti dirasakan tiada masalah untuk mendapat undi dari penyokong tegar masing-masing tanpa memgambil kira sangat siapa yang dicalunkan oleh parti berkenaan.

Kategori kedua  adalah yang menentang siapa sahaja yang dicalunkan oleh parti masing-masing, baik PAS ataupun UMNO. Mereka ini boleh mengundi calon parti lawan atau mengambil sikap tidak mengundi bergantung kepada keadaan.

Tambahan pula  mereka dengan malu alah atau terhtang budi dengan calon parti lawan bagi menjadikannya tergolong bersama dalam kategori ketiga. Lebih-lebih lagi mereka mendapat habuan atau nikmat dari calon parti lawan, yang tergolong dalam kategori keempat. Kategori ini sebenarnya tidak ramai.

Kategori kelima adalah pengundi yang mengundi mengikut arahan ketua mereka, seperti golongan pegawai kerajaan yakni tentera, polis dan lain-lain. Selain pengundi kategori diatas, terdapat pengundi atas pagar yang mengundi ikut gelombang atau isu yang dimainkan.

Dalam pilihanraya kecil ini, pengundi tegar kepada kedua-dua parti UMNO dan PAS adalah sekitar 70 peratus sahaja. Pengundi yang akan membuat keputusaan disaat-saat akhir begitu besar, iaitu sekitar 30 peratus menyebabkan keputusan sebenar sukar diramal kedua-dua pihak.

Keputusan pilihanraya ini boleh membuktikan bahawa pengundi-pengundi Kuala Terengganu tidak terikat dengan mana-mana parti politik sama ada PAS ataupun UMNO. 

Malah sejarah telah membuktikan begitu sejak dari awal lagi. Pada pilihnraya umum 1964, calon parti Negara yang disokong oleh PAS, Dato’ Onn Jaafar menang di Kuala Terengganu.

Tetapi dalam pilihanraya kecil yang diadakan selepas Dato’ Onn meninggal dunia, UMNO/Perikatan pula yang menang. Malah dalam pilihanraya umum 1969, PAS  pula memenangi kerusi berkenaan.  

Dalam Pilihanraya umum 1974, kerusi berkenaan diberikan kepada PAS yang bertanding diatas tiket Barisan Nasional.  Tetapi bila PAS ditendang keluar Barisan Nasional, kerusi parlimen Kuala Terengganu kembali kepada UMNO semula sehingga ditewaskan oleh Parti Melayu Semngat 46 (PMS46) dalam pilihanraya umum 1990.

Pada pilihanraya umum 1995, UMNO/BN sekali lagi memenangi kerusi tersebut, tetapi tewas semula kepada PAS dalam pilihanraya umum 1999.

Sekali lagi UMNO/BN menguasai semula kerusi berkenaan pada pilihanraya umum 2004 dan 2008 lepas. Keputuisan pilihanraya kecil Kuala Terengganu ini sememnangnya sukar diramal. UMNO dan PAS masing-masing mendakwa parlimen Kuala Tererngganu milik mereka.

Pertukaran Pegawai Kerajaan Terengganu member kesan kepada BN

Saya juga diberitahu bahawa kerajaan Terengganu membuat pertukaran besar-besaran pegawai kerajaan negeri atau Terengganu Civil Service (TCS). Difahamkan seramai 61 orang terlibat dalam pertukaran kali ini.

Malah saya diberitahu ramai yang tidak berpuashati  kerana berbagai-bagai sebab. Tidak terkecuali ianya bermotifkan politik kerana ramai sangat yang melompat jawatan sebagai membalas dendam melangkaui senioriti seseorang pegawai ketika UMNO/BN mengambil alih kerajaan negeri dari PAS.

Pertukaran kali ini adalah sebagai technical adjustment atau pembetulan teknikal  kedudukan dan senioriti pegawai-pegawai sebagaimana garis panduan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.  Bagi tidak melukakan hati mana-mana pihak, saya tidak berhasrat untuk memberikan sebarang contoh.

Undi pegawai-pegawai kerajaan ini adalah significant untuk memenangkan PAS atau UMNO dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu kali ini. Saya tidak tahu sejauhmana pegawai-pegawai kerajaan ini akan membuat undi protes kepada UMNO.

Mesej ini perlu dihantar kepada pemimpin-peminpin UMNO/BN khususnya kerajaan Pusat supaya hak-hak rakyat Terengganu seperti royalti dan pembangunan yang seimbang dengan Pantai Barat perlu ditunaikan segera.

Sepatutnya mereka tidak perlu risau untuk mengundi PAS dalam pilihanraya kecil kali ini kerana keputusan pilihanraya kecil Kuala Terengganu ini tidak mengubah senario politik sedia ada, dimana kerajaan negeri dan kerajaan Pusat di kuasai oleh UMNO/BN.

Adakah dengan hijrahnya Kapten(B) Dato’ Zahar Hashim, bekas Ketua UMNO bersama 13 AJK Bahagian     Petaling jaya selatan (PJS) serta 28 Ketua cawangan menyertai PAS menjelang Sambutan maal Hijah baru-baru ini akan membawa tuah kepada PAS  dalam menghadapi pilihanraya kecil Terengganu pada 17hb. Januari, 2009 nanti.      

Saya mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan Selamat Maal Hijrah 1430 dan Tahun Baru 2009 kepada semua peminat dan pembaca kolum ini.

Artikel ini telah disiarkan di akhbar Siasah Bil: 0130 (4 – 10hb  Januari, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: