Kalam Perantau

Icon

Wahid yang saya kenali…

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Minggu lepas saya tidak sempat menulis dalam edisi 131 Siasah yang menampilkan design dan format baru yang lebih segar dan merarik. Tahniah kepada semua warga kerja Siasah. Kalam Perantau yang dikendalikan oleh saya di muka surat 33 dah berakhir.   Kali ini kolum saya kena cari mukasurat baru pula.

Selasa, 6hb. Januari, 2008, saya berada di Kuala Terengganu untuk melihat sendiri proses penamaan calon pilihanraya kecil Kuala Terengganu yang diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datok Razali Ismail, Timbalan Menteri Pelajaran. 

Mengikut tinjauan saya, penyokong-penyokong BN yang berarak dari Sri Iman, kediaman Menteri Besar Terenggan ada sekitar 5,000 orang tetapi akhbar-akhbar tertentu melaporkan 25,000 hingga 30,000 orang. Manakala di pihak PAS dan Pakatan Rakyat pula saya jangka adalah sekitar 20,000 orang tetapi akhbar-akhbar melaporkan separuh dari jumlah tersebut. 

Dalam pilihanraya kecil yang diadakan pada 17hb. Januari, 2009 ini bakal menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh, calon  PAS Mohd Abdul Wahid Endut dan calon Bebas, Azharuddin Mamat @ Adam.   

Ramai yang bterkejut kerana nama Wahid Endut diumumkan oleh Presiden PAS. Pertikaian calon dikalangan ahli PAS tidak berbangkit lagi setelah Presiden PAS, Dato Seri Abdul Hadi Awang menamakan Abdul Wahid Endut sebagai calon PAS.

Semua pihak akur dengan pemilihan yang dianggap ‘menang-menang’ kepada semua pihak dalam parti.  Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali  menyebut pemilihan Mohd Abdul Wahid Endut, ADUN Wakaf Mempelam adalah tepat kerana merupakan seorang pemimpin berwibawa.

Beliau telah menjadi ADUN wakaf Mempelam sejak tahun 1990 hingga sekarang. Saya tidak terkejut dengan pemilihannya kerana beliau seorang pemimpin pelapis PAS Terengganu yang bukan sahaja disegani oleh kawan malah lawannya juga. Kata-kata beliau yang paling saya ingati adalah musuh jangan dicari, kalau musuh mari jangan lari.

Rakyat Kuala Terengganu menjadi penentu

Tiada kejadian tidak diingini berlakusemasa proses penamaan calon tempohari Kalau ada pun yang boleh dianggap kejutan, kemunculan calon bebas, anak kepada Dato’ Adam Taib, bekas Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad

Dua lagi calon yang disebut-sebut akan bertanding, iaitu  Harun @ Abdul Rahman Mohamad (AKIM) dan Isma Arifath Hassanuddin (Bebas) tidak menyerahkan borang pencalonan masing-masing kepada Pegawai Pengurus Pilihanraya parlimen Kuala Terengganu di Stadium Negeri.

Lebih mengejutkan lagi adalah calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), Haron @ Abdul Rahman Mohamad bukan sahaja tidak bertanding tetapi menyeru semua penyokong-penyokong AKIM dan Pakatan Rakyat supaya memberikan sokongan penuh kepada calon PAS bagi menumbangkan calon BN pada pilihanraya parlimen Kuala Terengganu pada 17hb. Januari nanti.  

Secara kebetulan saya berkesempatan  bersama Anwar Ibrahim semasa beliau berada di Kuala Terengganu kerana dijemput makan tengahari oleh tuan rumah pada Rabu, 7hb. januari sebelum pulang ke Kuala Lumpur sebelah malamnya.

Khabarnya sambutan cukup luar biasa ke ceramah Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Ustaz Hadi Awang dan Nik Aziz Nik Mat di Kuala Terengganu pada malam selepas penamaan calon. Seorang rakan lama yang hadir memberitahu kehadiran orang ramai ke ceramah berkenaan lebihkurang 50,000 orang. Tetapi saya yakin bukan semuanya pengundi Kuala Terengganu.

Kalau semua pengundi Kuala Terengganu yang hadir pada ceramah tersebut, nampaknya Wan Farid menghadapi masalah yang besar untuk memenangi kerusi berkenaan. Kawan saya ini memberitahu, orang-orang UMNO di sini menunggu kemunculan Kapten (B) Dato’ Zahar Hashim, bekas Ketua UMNO Petaling Jaya Selatan yang memasuki UMNO pula datang berceramah di Kuala Terengganu.

Sekarang ini, sukar untuk ditentukan siapa yang menjadi pilihan sebenar rakyat Kuala Terengganu kali ini. Sejarah sebelum ini membuktikan calon parti kerajaan dan pembangkan berjaya memenangi kerusi berkenaan. Tetapi setakat ini belum ada lagi calon bebas yang berjaya menang dikerusi berkenaan. 

Pilihanraya kecil Kuala Terengganu (2009) ini amat penting kepada kedua-dua pihak. Kerusi ini silih berganti antara parti kerajaan dan pembangkang. Kalau tidak silap ingatan saya, kerusi ini dipegang oleh Parti Negara (1959), UMNO/Perikatan (1964), PAS (1969), PAS/BN (1974), UMNO/BN (1978,1982 dan 1986), Parti Melayu Semangat 46 (1990), UMNO (1995), PAS/BA (1999), UMNO/BN (2004,2008). 

Saya diberitahu pengundi-pengundi Cina amat tidak berpuashati dengan prestasi kerajaan BN yang gagal memulihkan kelembapan ekonomi sekarang ini yang begitu menjejaskan perniagaan mereka. Sambutan pengundi-pengundi Cina terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat khusunya DAP, PKR dan PAS amat memberangsangkan.

Jumlah mereka  sebanyak 11 peratus adalah sangat significant untuk menentukan siapa yang memenangi kerusi parlimen Kuala Terengganu. Sekiranya PAS dan pakatan rakyat berjaya  menarik sokongan lebih 30 peratus dari pengundi ini peluang PAS amat cerah.

Rasanyanya tidak ada masalah dalam pilihanraya kecil ini, mereka akan meberikan undi kepada PAS kerana mereka sudah tahu kerajaan tidak akan bertukar kalau setakat PAS memenangi kerusi Kuala Terengganu ini.

Walaubagaimanapun BN dilaporkan akan berhempas pulas dalam apa keadaan sekalipun akan mempertahankan kerusi Kuala Terengganu ini demi maruah mereka. Malah saya diberitahu oleh satu pihak BN telah merancang untuk menang 300 undi sahaja walaupun sebelum ini mereka yakin menang dengan maajoriti 3,000 undi.

Artikel ini telah disiarkan di akhbar Siasah Bil: 0132 (18-24hb Januari, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: