Kalam Perantau

Icon

Aura MAWE dan PRU ke-13

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Saya menerima banyak panggilan, sms, emel dan ucapan tahniah dari rakan-rakan perantau yang kagum dengan keputusan rakyat Terengganu memberikan mesej perubahan dalam pilihanraya kecil P036 Kuala Terengganu baru-baru ini.

Sesetengah daripada mereka menyesal kerana tidak balik mengundi. Kalau balik mengundi tentu bertambah lagi majoriti. Bagi perantau sama ada yang pro BN atau PR, mereka tidak kisah untuk memberikan undi kepada PAS dalam pilihanraya kecil baru-baru ini kerana sebahagian besar dari mereka bermastautin di negeri-negeri maju yang diperintah oleh Pakatan Rakyat seperti Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.   

Malah ramai juga perantau dari Sabah dan Sarawak yang saya temui balik mengundi kali ini bagi memastikan kemenangan berpihak kepada Pakatan Rakyat. Seorang dari perantau daripada Labuan memberitahyu saya, dia  sanggup membelanjakan lebih dua ribu ringgit tambang untuk balik mengundi.

Tetapi ramai juga perantau yang menyokong BN menyatakan mereka tidak berminat untuk balik mengundi kali ini kerana beberapa sebab. Pertamanya, sama ada menang atau kalah BN tidak menjejaskan kerajaan yang sedia memerintah.

Selain itu, jika pulang mereka juga turut terpengaruh untuk memberikan undi kepada calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut atau sekarang lebih terkenal sebagai MAWE kerana auranya lebih memikat berbanding dengan calon BN.

Menjelang Pilihanraya Umum ke-13

Bebarapa orang kenalan dikalangan pegawai kerajaan yang saya temui semasa pilihanraya kecil di Kuala Terengganu baru-baru ini begitu yakin jika pilihanraya umum diadakan pada waktu ini, PAS akan kembali memerintah Terengganu semula.

Disebabkan saya kenal dia orang kuat UMNO, saya tanya bukankah UMNO sedang memerintah Terengganu sekarang ini. Dengan pantas dia menjawab, dok leh harap, lebih baik kerajaan dulu. Masa kerajaan PAS dulu, dia memang bermuka-muka apatah lagi seorang dari exco PAS dulu adalah kawan dia.

Dari risikan saya, dia marah sangat dengan kerajaan Terengganu sekarang ini. Apa tidaknya, ramai pegawai-pegawai kerajaan pro UMNO yang naik pangkat secara mendadak dengan tidak mengikut senioriti semasa pemerintahan Datuk Seri Idris Jusoh dahulu terpaksa menerima hakikat bahawa mereka kena kembali semula kepada tempat yang selayaknya untuk mereka dalam rombakan pegawai kerajaan negeri secara besar-besaran yang dilakukan baru-baru ini.

Dengan kemenangan PAS dalam pilihanraya kecil baru-baru ini, pegawai-pegawai kerajaan yang hardcore  UMNO mula beralih kem untuk bersama dengan Menteri Besar sekarang dan sebahagian pegawai-pegawai yang lain cuba untuk dilihat neutral.

Malah ada yang cuba untuk mendekati PAS semula kerana bimbang kerajaan UMNO/BN tumbang selepas pilihanraya umum akan dating sebagaimana negeri-negeri maju di Pantai Barat.

Seorang pegawai kerajaan negeri yang sudah lama tidak menghubungi saya, baru-baru ini berbuat demikian selepas PAS menang di Kuala Terengganu.

Secara berjenaka saya memberitahunya, kerajaan Terengganu belum berubah. Baru menang kerusi parlimen Kuala Terengganu. Tunggulah menang negeri, insyaAllah kita akan berjumpa semula.

Semasa PAS memerintah Terengganu dahulu, pegawai berkenaan agak rapat dengan saya dan kerap kali mengadu hal berhubung dengan kedudukannya minta disampaikan kepada Menteri Besar dan exco tertentu yang berkaitan.

Tetapi selepas UMNO menang semula pada tahun 2004, pegawai berkenaan cuba memujuk saya mengisi borang UMNO supaya senang untuk dia membantu saya dikekalkan jawatan syarikat milik ketika itu.

Secara bergurau saya memberitahunya, kalau saya hendak menyertai UMNO, bukan kerana jawatan ini yang tidak seberapa. Saya bersedia menyertai sesuatu parti kerana perjuangan. Sementelahan pula jawatan yang saya sandang ketika itu adalah jawatan professional, tidak ada kena mengena dengan keahlian mana-mana parti. Malah  tidak pernah disebut menjadi syarat  mesti menjadi ahli mana-mana parti bagi memegang jawatan berkenaan.

Seorang lagi pegawai kerajaan yang lain menaruh harapan yang besar supaya PAS memerintah semula Terengganu dalam pilihanraya yang ke-13 nanti. Beliau turut memberitahu sebahagian besar pegawai-pegawai kerajaan bukanlah hardcore   mana-mana parti politik, tetapi mereka mahukan jaminan periuk nasi mereka tidak terjejas.

Beliau memberitahu, pegawai kerajaan sekarang tidak selesa bekerja sebagaimana zaman PAS memerintah dahulu (1999-2004) kerana terlalu banyak campur tangan politik. Kesilapan besar zaman PAS memerintah dahulu adalah membatalkan overtime kakitangan-kakitangan rendah yang tak seberapa bila royalti ditarik balik tetapi dalam masa yang sama pegawai-pegawai kanan dan exco-exco kerajaan negeri dilihat masih lagi bermewah-mewah dengan menggunakan penerbangan kelas bisnes dan menginap di hotel-hotel lima bintang.

Secara berterus terang pegawai ini  beritahu, jika PAS berjaya capitalize aura MAWE  sekarang ini hingga pilihanraya umum ke-13 dia yakin PAS akan berjaya memerintah semula Terengganu selepas pilihanraya umum tersebut.

Secara berjenaka saya menjawab, belum pilihanraya umum ke-13 tidak mustahil PAS akan memerintah semula Terengganu.

Artikel ini telah disiarkan di akhbar Siasah Bil: 0134  (1-7hb Februari, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: