Kalam Perantau

Icon

2009 Tahun Pilihanraya kecil, Referendum rakyat untuk Najib

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Tahun 2009 mungkin tahun pilihanraya kecil dan juga referendum rakyat untuk Dato’ Seri Najib Tun Razak yang akan mengambil alih kuasa pemerintahan negara tanpa menerusi pilihanraya.

Belum sempat beliau bernafas setelah pilihanraya kecil Kuala Terengganu, dimana Najib tidak diberikan mandat oleh rakyat Terengganu (Kuala Terengganu). Malah rakyat Pulau Pinang (Permatang Pauh) juga menolaknya sebelum ini.

Kini Najib  akan berhadapan dengan rakyat Perak (Bukit Gantang), Kedah (Bukit Selambau) dan Selangor (Bukit Lanjang). Dengan adanya pilihanraya-pilihanraya kecil ini, Najib berpeluang membuktikan dirinya diterima oleh rakyat atau tidak.

Apakah orang Bukit akan memberikan kemenangan kepada Najib setel;ah orang Permatang (Permatang Pauh) dan Orang Kuala (Kuala Terengganu) menolaknya sebelum ini.

Semua kerusi ini diwakili oleh Pakatan Rakyat sebelum ini dengan majoriti yang agak selesa kecuali kerusi Kuala Terengganu diwakili oleh BN sebelum ini.

Bagi saya,  sepatutnya Abdullah Ahmad Badawi mengotakan janjinya untuk bersara sebagai Perdana Menteri dan peralihan kuasa pada tahun 2010.  Tarikh yang sesuai untuk beliau bersara mungkin pada 20hb. Oktober 2010 bukan selepas Perhimpunan Agung UMNO pada bulan Mac, 2009  sebagaimana yang didesak oleh Najib Tun Razak dan sekutunya Muhyidin Yassin.

Beliau memulakan tugas sebagai Perdana Menteri, dan masih boleh meneruskan tugasnya sebagai Perdana Menteri selagi tidak meletak jawatan kerana rakyat telah memberikan mandat kepada beliau pada Mac, 2008.

Sebelum itu beliau juga telah mendapat mandat yang jelas daripada rakyat pada Mac, 2004 setelah kitra-kira 6 bulan dalam tempoh percubaan selepas Dr. Mahathir berundur pada bulan Oktober, 2003.

Ini berbeza dengan perlantikan Najib sebagai Perdana Menteri jika peralihan kuasa diadakan pada Mac, 2009 ini. Bersediakah Najib mengadakan pilihanraya umum dalam tempoh 6 bulan selepas itu sekitar bulan Oktober, 2009 walaupun tidak cukup tempoh 3 tahun bagi mengatasi kemelut politik yang melanda negara sekarang ini. 

EXCO Bukan Melayu lebih bermaruah?

Pilihanraya kecil Bukit Gantang terpaksa diadakan kerana wakilnya, Roslan Shaharum meninggal dunia. Begitu juga dengan Pilihanrayua kecil Kuala Terengganu kerana wakilnya, Datuk Razali Ismail meninggal.

Tetapi pilihanraya Permatang Pauh sebelum itu terpaksa diadakan kerana pengorbanan seorang isteri kepada suaminya. Pada saya tidak ada sebab yang lebih besar dari itu melainkan untuk membolehkan Datuk Seri Anwar memasuki semula Parlimen dan menjadi Ketua Pembangkang.

Saya mungkin bersetuju dengan pendapat, veteran politik PAS Mustafa Ali bahawa beliau tidak nampak sebab-sebab yang jelas ahli-ahli parlimen BN untuk melompat menyertai pembangkang dan menubuhkan kerajaan.

Tetapi untuk mengadakan sebuah kerajaan campuran antara parti-parti kerajaan dengan pembangkang tidak mustahil kerana pernah berlaku beberapa kali sebelum ini.

Manakala dua lagi pilihanraya kecil diadakan kerana EXCO Kerajaan Kedah,  V. Arumugam, ADUN Bukit Selambau pula letak jawatan dan kini ADUN Bukit Lanjang, Elizabeth Wong yang juga EXCO Kerajaan Selangor pula dalam proses letak jawatan

Kali ini Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) terpaksa mempercayai keputusan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah yang memaklumkan bahawa berlaku kekosongan kerusi DUN Bukit Selambau, V Arumugam..

Belum sempat Tuanku Sultan Kedah berjumpa dengan V. Arumugam, yang juga exco Kerajaan Kedah, SPR dah istiharkan tarikh pilihanraya kecil DUN Bukit Selambau serentak dengan pilihanraya kecil parlimen Bukit Gantang, Perak pada 7 April, 2009.

Ini berbeza dengan keputusan SPR sebelum ini yang mengambilalih tugas mahkamah bila Speaker DUN Perak memaklumkan 2 kerusi DUN, iaitu DUN Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan Changkat Jering, Othman Mohd Jailu telah dikosongkan oleh penyandangnya yang juga exco kerajaan Perak.   

Bagi saya, kedua-dua exco bukan Melayu ini, seorang India dan seorang lagi Cina lebih bermaruah berbanding dengan dua orang exco Melayu Perak yang berdolak dalik dalam perletakkan jawatannya walaupun menghadapi masalah moral yang hampir sama.

Manakala SPR pula tidak konsisten dalam keputusannya menyebabkan Pengerusi SPR  tidak mempunyai pendirian yang jelas. Malah bekas Pengerusi SPR, Tan Sri Rashid menyatakan bukan tugas SPR untuk mengesahkan sama ada surat itu sahih ataupun tidak.

Tugas SPR adalah menjalankan pilihanraya selepas dimaklukan kekosongan sesuatu kerusi oleh Speaker sama ada DUN atau parlimen. Keadaan kelam kabut dalam organisasi SPR sekarang ini kerana Pengerusi SPR dipercayai lebih bergantung kepada tok dalang dibelakangnya yang telah menetapkan skrip lebih awal untuk dilakukan oleh beliau.

Keadaan menjadi lebih parah bila tarikh  kedua-dua pilihanraya ini diadakan dipenghujung tempoh berakhirnya tempoh 60 hari yang dibenarkan oleh perlembagaan bagi mengisi kekosongan kedua-dua kerusi berkenaan kerana dipercayai terikat dengan perhimpunan Agung UMNO pada 24 – 27hb. Mac, 2009.      

Tetapi disebabkan SPR didakwa terlalu terikat dengan UMNO menyebabkan tarikh yang dipilih untuk pilihanraya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau pun turut dipertikaikan oleh banyak pihak.

Sebenarnya, bagi mengelak imejnya menjadi terlalu negatif, SPR boleh mengadakan pilihanraya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau setidak-tidanya seminggu sebelum persidangan UMNO bermula  (24hb. Mac)  kerana masa yang ada pada SPR adalah  panjang sejak awal bulan Februari, 2009 lagi.

Artikel ini telah disiarkan di akhbar Siasah bil:0137 (22-28 Feb, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: