Kalam Perantau

Icon

Selepas Pakatan Rakyat, Abdul Hadi cadang Kerajaan Perpaduan

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Sabtu, 7hb. Mac 2009 ini satu lagi sejarah akan dirakamkan. Rakyat diajak berhimpun dalam menjayakan Himpunan Aman 100,000 Mansuhkan PPSMI di hadapan Istana Negara. Peristitiwa tokoh budayawan dan akademik berarak ke Istana Negara bagi saya  adalah peristiwa yang sangat menarik.

Kali ini para budayawan dan cendikiawan terkenal bersatu hati bagi dengan rakyat menyelamatkan masa depan bahasa Mahalaysia sebagai bahasa Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matermetik dalam bahasa Inggeris (PPSMI)

Kegigihan Sasterawan Negara, Dato’ A. Samad Said, Pengerusi Gerak mansuhkan PPSMI (GMP) dan lain-lain tokoh pendidikan dan budayawan seperti  Dato Dr. Hasan Ahmad, Prof. Dr. Shahril Mohd Zain, Prof Dr. Abdullah Hassan, Ainon Mohd, Dinsman, Dr. Muhammad Salleh, Prof Dr. Nik Safiah Karim, Prof Dr. Awang Sariyan dan lain-lain kerana kegagalan persidangan Meja Bulat dan juga ‘kedegilan’ Menteri dalam mempertahankan dasar PPSMI yang tidak menguntungkan ini.   

Tokoh-tokoh bahasa dan sastera serta pendidikan bergandingan tenaga dan kudrat untuk milihat masa depan anak-anak mereka terjamin dalam pelajaran. Cukuplah 6 tahun kegagalan PPSMI dan rakyat  berharap Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi berjaya memansuhkan PPSMI sebelum berundur pada Mac ini demi kepentingan generasi akan datang.

Ulangtahun Pakatan Rakyat dan Cadangan Kerajaan Perpaduan 

Bila seorang rakan mengajak saya turut serta menyertai himpunan ini sebagaimana Gerakan   Pilihanraya yang adil dan bersih (BERSIH) setahun yang lalu, secara spontan saya mengatakan alangkah baiknya jika Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) memilih tarikh 8hb. Mac, 2009 sebagai sempena ulangtahun hari kebangkitan rakyat di peti-peti undi pada pilihanraya 8hb. Mac, 2008 yang lepas. 

Bagi saya tarikh 8hb. Mac adalah tarikh kebangkitan rakyat menolak kerajaan yang telah memerintah negara kita sejak lebih 50 tahun tanpa dapat menyelesaikan banyak isu-isu kehidpuan rakyat miskin yang selama ini terlalu bergantung kepada UMNO dan BN.

Keputusan pilihanraya umum menunjukkan rakyat menolak BN dibeberapa buah negeri. Beberapa negeri yanmg sebelum ini tidak ada pengalaman diperintah oleh parti lain selain daripada parti-parti Perikatan/Barisan Nasional seperti Selangor, Perak dan Kedah serta Pulau Pinang telah berjaya membentuk sebuah kerajaan baru pilihan rakyat pasca pilihanraya umum 8hb. Mac, 2008.

Keadaan ini memaksa pembangkang bersatu dan berkerjasama membentuk kerajaan camporan yang baru menggantikan Barisan Nasional. Dalam masa yang sama UMNO turut memujuk PAS untuk bekerjasama dengan Barisan Nasional  terutama di Perak dan Selangor.

Dalam satu ceramah Presiden PAS,  Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, di stadium Hulu Langat beberapa hari selepas pilihanraya 8hb. Mac, beliau mencadangkan diwujudkan kerajaan Barisan Rakyat yang menggabungkan ketiga-tiga parti pembangkang, PAS, PKR dan DAP khususnya bagi memerintah negeri Selangor dan Perak.

Kerajaan campuran PAS dan PKR di Kedah dan kerajaan campuran DAP dan PKR di Perak berjaya dibentuk lebih awal selepas pilihanraya tersebut kerana kemenangan PAS dan DAP jelas dikedua-dua negeri tersebut. Begitu juga di Kelantan.

Kebuntuan membentuk kerajaan hanya berlaku di negeri Selangor dan Perak sahaja kerana majoriti yang diperolehi tidak begitu besar. Akhirnya kerajaan campuran DAP-PKR-PAS dibentuk di Selangor dan Perak. Di Selangor Menteri Besar di serah kepada PKR dengan persetujuan PAS  dan di Perak Sultan memilih wakil PAS menjadi Menteri Besar.   

Kemudiannya bila pemimpin ketiga-tiga parti bermesyuarat cadangan, nama Barisan Rakyat ditukarkan kepada Pakatan Rakyat bagi  menonjolkan kesepakatan ketiga-tiga parti membentuk kerajaan dan terikut-terikut dengan Barisan Nasional.

Bulan March, 2009 ini merupakan ulangtahun pertama kerajaan pakatan Rakyat yang wajar diambut meriah di kalangan rakyat Selangor, Kedah dan pulau Pinang serta Kelantan disamping Perak yang secara perlembagaannya mempunyai dua kerajaan yang belum ditentukan kesahihan di mahkamah.

Banyak pihak mendakwa kemelut politik di Perak menjadi tidak terkawal dan menghadapi krisis perlembagaan kerana tindakan sultan Perak yang gopoh memperkenankan pembentukan kerajaan BN ekoran rampasan kuasa di luar Dewan Undangan Negeri yang dilakukan oleh UMNO dan Barisan Nasional setelah kedua-dua parti terikat masing-masing 28 kerusi sama.

Manakala 3  kerusi yang kononnya diistiharkan bebas tetapi didakwa menyokong Barisan Nasional telah dikosongkan oleh 2 mantan exco PKR dan seorang Timbalan Speaker DAP juga belum diputuskan oleh mahkamah.  

Dalam kekalutan politik yang berlaku dalam negara dewasa ini, sekali lagi Tuan Guru Presiden PAS mencadangkan kerajaan Perpaduan di mana Barisan Nasional dan pakatan Rakyat sama-sama memerintah dan masing-masing menumpukan usaha memulihkan ekonomi supaya rakyat hidup selesa.

Dalam wawancara Presiden PAS dalam akhbar Siasah pada bil. 138 pada terbitan 1-7hb. Mac, 2009 Tuan Guru Haji Abdul Hadi menyarankan agar kerajaaan perpaduan dibentuk di negara ini dengan penglibatan semua parti politik yang ada dan bersatu untuk kepentingan negara seperti yang dilakukan oleh Habibie selepas kerajaan Suharto Berjaya dijatuhkan.

Bagi saya tidak terjadi kerajaan perpaduan jika ada mana-mana parti tertinggal menjadi pembangkang seperti mana  pembentukan kerajaan Barisan Nasional pada tahun 1973 atau 1974 dahulu di mana parti DAP  dan PRM tidak menyertainya dan terus menjadi pembangkang.   Ini ditegaskan Abdul hadi dalam wawancaranya, sebarang perpaduan itu melibatkan semua.  

Pada saya cadangan ini cukup sesuai dilaksanakan selepas kerajaan Abdullah berakhir dan sebuah kerajaan perpaduan segera dibentuk oleh Yang Dipertua Agong (YDPA) dengan melibatkan semua komponen BN dan semua parti-parti Pakatan Rakyat.

Cadangan Kerajaan Perpaduan ini turut disokong oleh Ahli Parlimen Gua Musang (UMNO) yang pernah memimpin parti Melayu Semangat 46 (PMS46) sebelum ini. Ketua Wanita UMNO, Rafidah Aziz secara terbuka tidak bersetuju dengan kerajaan perpaduan. Manakala  Naib presiden UMNO, Muhyidin Yassin  untuk memahami konsep kerajaan Perpaduan yang dicadangkan ini.     

Beberapa pemimpin UMNO lain masih berbelah bahagi sama ada untuk mewujudkan kerajaan perpaduan atau tidak dikalangan rakyat.

Artikel ini telah disiarkan di akhbar Siasah bil: 0139 (8 – 14 Mac, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: