Kalam Perantau

Icon

Bukan Kerajaan Campuran BN-PAS, Tapi Kerajaan Perpaduan Semua Parti

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Tiba-tiba sahaja kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam wawancara khas dengan akhbar Siasah (Bil. 0138, 1- 7hb. Mac, 2009) berhubung kerajaan perpaduan dengan penglibatan semua parti pembangkang dibentuk untuk kepentingan negara dalam mengatasi kesan kemelesetan ekonomi dunia yang membawa kesan buruk kepada rakyat mendapat reaksi positif dari berbagai pihak.

Diantara yang terawal menyokong kerajaan perpaduan cadangan Presiden PAS ini adalah Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah dengan mengatakan kerajaan campuran itu akan membawa kepada kestabilan kepada negara ini. Negara berhadapan dengan pelbagai krisis seperti perlembagaan, ekonomi, agama dan politik yang memerlukan kepada penyelesaian segera. Tapi BN tidak mampu melakukannya bersendirian. Inilah masanya untuk bersama.

Ku Li menyebut dalam wawancaranya dengan Siasah (Bil: 0140, 15-21hb. Mac, 2009) menggariskan gagasan kerajaan perpaduan, kita boleh mencari titik pertemuan dan persefahaman dengan dapat menjalinkan kerjasama untuk rakyat dan untuk masa depan negara  dengan tiada masalah untuk mengekalkan perjuangan  politik ideologi masing-masing.

Cuma kita hendak kepada iltizam, will power, strong political will untuk sanggup duduk semeja berunding untuk kepentingan rakyat. Tetapi kalau kita terus bertelagah di medan politik, tidak akan berhasil cita-cita kita nak bawa pembangunan kepada rakyat.  Jadi kerana itu ada cadangan supaya kita bersatu dibawah satu gagasan politik yang lebih besar.

Bagaimanapun Naib  Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin nampak begitu positif dengan hasrat ini dan  meminta penjelasan yang lebih terperinci berhubung dengan apa yang dimaksudkan oleh PAS berkaitan cadangan menubuhkan kerajaan campuran  antara BN dan pakatan pembangkang.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat menyebut, parti itu masih belum lagi membincangkan secara terperinci cadangan berkenaan dalam mesyuaratnya baru-baru ini. 

Mengikut cadangan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, kerajaan perpaduan ini berbeza dengan kerajaan campuran yang pernah disertai oleh PAS pada dekad 70’an dulu. Cadangan ini menjuruskan kepada pembentukan kerajaan tanpa pembangkang dengan penglibatan semua parti politik.

Beliau mencadangkan agar kerajaaan B.J. Habibie di Indonesia selepas kejatuhan kerajaan Suharto dijadikan contoh. Melalui kerajaan ini Habibie telah Berjaya memberikan impak demokrasi, penentangan terhadap rasuah, kebebasan media dan lain-lain di Indonesia sehingga negara jiran itu Berjaya keluar dari kemelutnya dan sekarang berada di depan.

Bagi mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, idea itu pernah cuba dilaksanakan pada 1970-an apabila PAS menyertai BN tetapi gagal kerana parti itu tidak bertindak sebagai komponen BN, sebaliknya bertindak untuk kepentingan parti itu sendiri.

Untuk rekod, PAS pernah bersama parti-parti pembangkang lain seperti Gerakan, PPP dan SUPP bersetuju menyertai gagasan yang dianjurkan oleh Tun Razak dan pemimpin yang lain membentuk kerajaan campuran pada tahun 1971 sebelum bersetuju menubuhkan BN pada tahun 1974. Tetapi beeberapa parti lain seperti DAP, PRM dan lain-lain masih kekal sebagai parti pembangkang.

Bagi saya secara peribadi, idea tersebut mungkin tepat pada masanya untuk semua pihak kerajaan dan pembangkang sama-sama mengadakan “gencatan senjata” seketika sehingga pilihanraya umum ke-13 bagi memberikan keutamaan menyelesaikan isu kegawatan ekonomi dewasa ini.

Apa yang terjadi kepada politik Perak hari ini sepatutnya menjadi pengajaran kepada kedua-dua pihak, baik pembangkang mahupun kerajaan. Kedua-dua pihak terherat dalam kemelut politik dan perundangan yang panjang sehingga menjejaskan tumpuan kepada keselesaan kehidupan rakyat.
 
Sungguhpun begitu, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS tidak bersedia untuk mengadakan kerajaan campuran BN-PAS sekali lagi kerana kesan ‘luka lama’ yang belum hilang kerana PAS ditendang dari BN.

“PAS dari dulu nak bergantung dengan BN…masa tu nak perpaduanlah, tapi UMNO tak hargai susah payah PAS, usaha PAS dahulu gagal, bukan gagal kerana kami tetapi kerana UMNO tendang kami keluar”  katanya  yang juga Menteri Besar Kelantan.

Dengan keadaan yang berbeza dari situasi pada dekad 1970’an dahulu, DAP tidak terburu-buru menyatakan pendirian berhubung dengan perkara ini. Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang menuntut Abdul Hadi memberikan pen jelasan kepada majlis Pimpinan Tertinggi DAP-PAS-PKR tentang apa yang dimaksudkan dengan cadangan itu.

Manakala menjelang pembentangan mini budget pada 10hb. Mac, 2009 yang lepas, dua pemimpin tertinggi negara Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pembangkang Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama-sama menjadi tetamu istimewa kepada seorang tokoh agama dari Indonesia yang diadakan sempena dengan sambutan Maulidur Rasul di Madrasah Nurul Iman, Hulu Langat, Selangor.  

Artikel ini disiarkan untuk akhbar SIASAH bilangan 141 (22-28 Mac, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: