Kalam Perantau

Icon

Keputusan PRK Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai kekalkan status quo?

Oleh : Mohd Shuhaimi Al-Maniri

Beberapa orang rakan dan kenalan bertanya saya tentang pertarungan 3 pilihanraya kecil serentak pada 7hb. April ini. Pakatan Rakyat (PR) meramalkan 3-0 di mana kerusi Bukit Gantang dan Bukit Selambau bukan sahaja di kekalkan, malah mereka turut menawan kerusi DUN Batang Ai.   

Bagi saya ini ramalan optimistic. Tetapi di pihak Barisan Nasional pula, mereka merasakan akan mengekalkan kerusi Batang Ai dengan mudah tetapi terpaksa bertarung dengan sengit di Parlimen  Bukit Gantang dan DUN Bukit Selambau.  

UMNO yang baru mendapat suntikan kepimpinan baru selepas perhimpunan Agung baru-baru ini begitu bersemangat untuk merampas semula kerusi parlimen Bukit Gantang yang telah terlepas ke tangan PAS dalam pilihanraya umum yang lepas.

Begitu juga MIC pula berhasrat merampas kembali kerusi Bukit Selambau yang telah terlepas dari tangan mereka. Manakala Parti Rakyat Sarawak (PRS) pula akan mempertahankan kerusi Batang Ai untuk Barisan Nasional (BN).   

Pertarungan Sengit pada 7hb. April  
Bila seorang rakan mengajak saya turut serta pergi meninjau suasana penamaan calon bagi pilihanraya kecil parlimen Bukit Gantang di Taiping pada Ahad, 29hb. Mac yang lepas saya terkejut melihat suasana yang berlaku pada hari itu.  

Jauh lebih ramai  dari kehadiran dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu. Mengikut laporan media penyokong-penyokong BN sekitar 10,000 orang. Manakala penyokong-penyokong Pakatan Rakyat pula dianggarkan 5 kali ganda dari jumlah tersebut.

Begitu ramai sekali penyokong-penyokong Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dari kalangan Melayu, Cina dan India yang mengiringi beliau bagi kerusi Parlimen Bukit Gantang. Pengaruh Menteri Besar Perak pilihan rakyat itu masih kukuh bersemadi dihati rakyat walaupun BN melakukan rampasan kuasa dengan menabalkan Menteri Besar ke-2.

Apa yang saya lihat, UMNO/BN sedang memohon restu rakyat terhadap tindakan diluar perlembagaan yang menyebabkan Perak dilanda krisis perlembagaan yang memalukan Sultan Azlan, bekas Ketua Hakim Negara yang cukup dihormati suatu ketika dahulu dalam aspek–aspek perundangan.

Bagi banyak pemerhati politik, pilihanraya kecil ini adalah pertarungan kerajaan Pakatan Rakyat yang sedang mendapatkan undi kepercayaan dari rakyat terhadap pemerintahannya yang digulingkan secara tidak berpelembagaan.

Penentuan nasib hidup mati politik Ir Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak selepas ini adalah ditangan 55,562 pemilih berdaftar di Parlimen Bukit Gantang termasuk 136 pengundi pos dengan pecahan 63.5 peratus pengundi Melayu, Cina (27.1 peratus), India (9.1 peratus) dan lain-lain (0.2 peratus).

Ianya  bukan sekadar  pertarungan Ir. Nizar Jamaluddin dengan  calon BN, Ismail Safian dan calon bebas Kamarul Ramizu. Malah di sudut yang lain ianya pertanrungan antara Ir. Nizar Jamaluddin dengan Dr. Zamry Abdul Kadir, Menteri Besar ke-2 Perak.

Jika Ir Nizar Jamaluddin menang bermakna, rakyat Perak tidak bersetuju dengan Dr. Zamry Abdul kadir yang begitu gelojoh hendak berkuasa tanpa mengikut proses perlembagaan yang betul dengan mengemukakan usul tidak percaya kepada kerajaan Ir. Nizar Jamaluddin di DUN Perak yang boleh dipanggil dengan titah Sultan pada bila-bila masa.

Sementara pilihanraya DUN Bukit Selambau pula begitu mengejutkan pemerhati politik. Tidak diketahui apa sebab yang menyebabkan begitu ramai yang berminat untuk bertanding sebagai calon bebas dalam pilihanraya kecil tersebut sehingga menciptakan sejarah baru pilihanraya kecil di Malaysia.

Selain dua calon yang mewakili Barisan Nasional (BN) Datuk S. Ganesan,  daripada MIC dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) S. Manikumar,  terdapat 13 calon lain bertanding atas tiket Bebas menjadikan lapan calon berbangsa India, enam calon berbangsa Melayu dan seorang calon berbangsa Cina. bertanding.

Manakala logo calon-calon Bebas adalah R. Loganathan, (kelapa Sawit) , Tan Hock Huat, (Kunci), Radzi Md Lazim, (Kerusi), Mohd Fazil Abdul Wahab, (Kepala Harimau), Abdul Rahim Abu, (Jam loceng), L.Sarala, (Basikal) dan A. Jayagopal, (Payung). S. Moganakumar, (buku), Khamis Awang, (Ayam Jantan), Husaini Yaacob, (Bas), M.Vaneson,  (Ikan), Anuar Abdul Hamid, (Telefon) dan T. Chandrarajah, (Kapal Terbang).

Tidak mustahil calon Bebas sekali lagi dipilih pengundi Bukit Selambau dan dilantik sebagai exco kerana kekosongan kerusi exco yang disandang oleh V. Arumugam belum diisi dan hanya akan diisi selepas pilihanraya kecil ini. 

Keghairahan calon-calon bebas bertanding pemenang kerusi ini kecuali calon Barisan Nasional (BN) terutama dikalangan India akan dilantik sebagai exco kerajaan negeri. Ini sekaligus membayangkan mana-mana calon India yang menang dalam pilihanraya itu boleh dilantik sebagai anggota Exco

Keadaan yang berbeza berlaku dalam pilihan raya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri Batang Ai pyang mana  akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sahaja.

BN meletakkan muka baru Malcom Mussem Lamoh, dari Parti Rakyat Sarawak (PRS). Manakala PKR pula meletakkan Jawah Gerang, bekas Anggota Parlimen Lubok Antu selama lima penggal di mana Batang Ai adalah satu daripada dua kawasan Dewan Undangan Negeri di bawah Parlimen Lubok Antu.

Dalam pilihanraya negeri yang lepas, Datuk Dublin Unting Ingot , Naib Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) daripada Barisan Nasional  telah menewaskan Nicholas Bawin, yang bertanding diatas tiket Parti Negara Sarawak (SNAP).

Dalam pilihanraya kecil ini SNAP tidak bertanding semula dan Nicholas Bawin memberikan laluan kepada Jawah Gerang merampas kerusi tersebut daripada BN. Mampukah Jawah Gerang dan PKR melakukannya dalam pilihanraya kecil Batang Ai kali ini? 8,600 pengundi berdaftar di sini akan menentukannya pada 7hb. April ini…

Artikel ini disiarkan untuk akhbar SIASAH bilangan 143 (5-11 April)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: