Kalam Perantau

Icon

MENJELANG MUKTAMAR: PAS ANJUR SAMBUTAN 25 TAHUN KEPIMPINAN ULAMAK DAN LANCAR DANA BINA KOMPLEKS 27 JUTA DI PUTRAJAYA

Oleh MOHD SHUHAIMI AL-MANIRI

Tulisan saya, Kepimpinan Ulama dipertikai, PAS Terengganu mula berubah ? dalam Siasah Bil. 0148 (10-16 hb. Mei, 2009) telah mendapat reaksi oleh seorang blogger Zahid Yusof, mantan Setiausaha PAS Besut setelah artikel berkenaan dimasukkan ke dalam blog Cina Islam yang dikendalikan oleh seorang blogger Perakian, Drs Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong yang juga Ketua Backbencher ADUN Pakatan Rakyat Perak.  

Saya tidak pasti kenapa blogger Cina Islam berminat dengan artikel berkenaan. Mungkin juga kerana beliau hadir menjadi tetamu khas pada Muktamar PAS kawasan Marang menggantikan  Ir. Mohamad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak yang sah pada 9hb. Mei, 2009 dan menyaksikan sendiri perubahan kepimpinan PAS Kawasan Marang daripada Ustaz Hj. Hassan Salleh yang berundur kepada Haji Yahaya Ali menyebabkan apa yang ditulis beberapa hari sebelum itu ternyata tidak meleset dan menjadi kenyataan.

Secara jujurnya saya belum berkesempatan membaca blog blogger berkenaan sebelum ini. Tetapi setelah diberitahu oleh Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berhubung dengan  komen tersebut saya beluim berkesempatan membacanya. Tetapi bila pengendali blog kalamperantau.wordpress.com yang memuatkan tulisan-tulisan saya dari saya memberitahu saya kena jawab makan terpaksalah saya mencari blog tersebut untuk mengetahui isi kandungannya.

Bila saya amat betul-betul tiada apa yang dipertikaikan, cuma  mengatakan ianya meleset kerana hanya dua Yang Dipertua sahaja bertukar, iaitu Besut dan Marang. Saya tidak berhasrat untuk berdebat dan mengulas apa yang ditulis  mantan Setiausaha PAS Besut berhubung dengan perubahan apa yang dimaksudkan dalam tulisan tersebut. Bagi yang belum membacanya boleh layari blog Kalam Perantau di alamat, https://kalamperantau.wordpress.com untuk mengetahui isi kandungannya.

Begitu juga dengan frasa kata kepimpinan ulamak dipertikai yang tidak difahami oleh blogger berkenaa juga tidak perlu dijelaskan kerana  seorang pengunjung blog beliau, Mohd Ali Muda telah memberikan komen berikut;

Salam,  Ustaz tak faham tulisan suhaimi dalam kalam perantau, dia sebenarnya ada 2 benda yang berbeza…ustaz kena amati betul2. Ustaz jangan keliru mcm saya mula2 baca juga. Maaf”.

Pemilihan Kepimpinan PAS
Saya melihat minat dan perhatian media kepada pemilihan PAS kali ini meningkat. Malah bila membaca akhbar-akhbar harian dan tabloid tertentu lebih menyerlah ulasan mereka berhubung dengan pemilihan kepimpinan PAS berbanding dengan akhbar Harakah sendiri.

Malah kalau membaca blog-blog dan laman-laman web di alam maya, keadaan menjadi lebih parah dengan bermacam-macam cerita. Ada satu atau dua blog yang konsisten membincangkan kepincangan kepimpinan PAS . Setiap satu tindakan yang dilakukan oleh pimpinan PAS tertentu yang mungkin bukan  dari kumpulan mereka dipertikaikan.

Pada saya jika blog ini dikendalikan oleh ahli PAS atau pimpinan PAS adalah amat tidak wajar kerana mendedahkan kelemahan PAS kepada musuh secara terbuka yang tidak pernah dilakukan oleh parti-parti lain.

Ketelusan PAS dalam era pendemokrasian maklumat seperti ini yang membenarkan maklumat-maklumat sulit yang sepatutnya diketahui oleh ahli yang hadir mesyuarat berkenaan  sahaja tidak sewajarnya disebarkan secara meluas melainkan ada agenda terancang untuk memusnahkan parti berkenaan dalam jangkamasa panjang.

Perkara ini berlaku mungkin disebabkan tiada Akta Rahsia Rasmi (OSA) didalam parti PAS menyebabkan semua maklumat boleh diklasifikasikan sebagai maklumat umum.  Saya tidak pasti ada klasifikasi maklumat atau tidak dalam PAS. Tetapi apapun klasifikasinya, dalam era kecanggihan teknologi mkaklumat dan komunikasi (ICT) ini, maklumat berhubung dengan perbincangan berkenaan boleh berada dalam internet sebelum habis mesyuarat berkenaan kerana ramai yang mempunyai blackberry dan sebagainya.   

Satu trend yang saya perhatikan sejak dahulu ada dua perkara yang menjadi budaya kepada parti PAS. Satunya terdapat kalangan pemimpin-pemimpin tertentu yang menulis secara bermusim terutama menjelang pemilihan dengan berbagai isu dan topik sama ada dalam akhbar parti ataupun internet.

Kedua adalah melancarkan program-program atau projek menjelang muktamar . Dua program saya dijemputdan hadir adalah  pelancaran dana bina kompleks PAS bernilai RM 27 juta di Putrajaya disebuah hotel terkemuka dan kedua sambutan Jublee Perak kepimpinan ulamak PAS.

Pada saya kedua-dua program ini adalah baik dan perlu diberikan perhatian.   Saya cukup seronok dengan apa yang diperkatakan oleh Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang bahawa PAS bebas politik wang.

Jika benar seperti yang disebutkan oleh Presiden PAS dalam petikan dari akhbar rasmi PAS, Harakah Bil. 1440 : 27-29 Mei, 2009, “setelah mendengar taklimat dari Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat dan beberapa pimpinan PAS yang lain, setelah kita kumpul maklumat dari semua negeri-negeri yang telah bermesyuarat agung disemua peringkat, kita dapati tiada politik wang dalam PAS. Kita yakin PAS tidak akan dapat ditembusi  dengan politik wang. Kita juga menafikan sekeras-kerasnya laporan media yang mengaitkan PAS dengan amalan rasuah dan politik wang”.

Mungkin sekarang PAS belum terpalit dengan politik wang kerana belum berkuasa memerintah negara. Kita lihat bagaimana wajah PAS selepas memerintah. Saya yakin jika UMNO tidak memerintah, parti berkenaan juga tiada politik wang kerana pemimpin-pemimpin mereka tiada wang untuk dihamburkan kepada pengikut-pengikut mereka.

Artikel ini diterbitkan untuk akhbar Siasah Bil:0150 (24-30 Mei, 2009)

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: