Kalam Perantau

Icon

PRK DUN Manek Urai 14 Julai, Ulangi sejarah PRK Pengkalan Pasir?

Kematian Ahli Dewan Undangan Negeri Manik Urai, Ismail Yaakub pada 22 Mei lalu membuka satu lagi pilihanraya kecil. Dalam keadaan UMNO/BN fobia dengan PRK dan cuba mengelak ianya diadakan oleh mana-mana pihak setelah mereka tewas dalam semua  siri pilihanraya kecil di Semenanjong Malaysia.

Sungguhpun keputusan PRK Penanti belum diketahui, tetapi sudah dijangkakan PKR akan memenangi semula kerusi yang dikosongkan mereka untuk menukar ADUN yang sudah ditetapkan akan menjadi Timbalan Ketua Menteri 1.

Jika menang DUN Penanti, Dr. Mansor Osman calon PKR akan dilantik menjadi Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang menggantikan Mohd Fairus Khairuddin yang meletak jawatan.  

Manakala satu lagi PRK selepas ini adalah di Kelantan pula. PRK DUN Manek Urai, Kelantan ditetapkan pada 14 Julai ini, sementara penamaan calonnya jatuh pada 6 Julai dengan tempoh berkempen lapan hari. 
 
Dalam pengumumannya di Putrajaya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  menyatakan 12,293 pemilih termasuk 25 pemilih pos dijangka membuang undi di kerusi tersebut, bawah parlimen Kuala Krai.
 
Pilihanraya kecil ini menarik kerana sungguhpun kerusi ini kerusi tradisi PAS, tetapi UMNO pernah menang dalam tahun 2004. Malah dalam pilihanraya kecil di Kelantan, iaitu PRK Pengkalan Pasir pada tahun 2003 juga dimenangi oleh UMNO walaupun kerusi tersebut adalah milik PAS sebelumnya.

Apakah peristiwa Pengkalan Pasir akan berulang di Kelantan dalam PRK DUN Manik Urai ini? Jawabya tidak musthil jika jentera PAS Kelantan ‘over confident’!

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: