Kalam Perantau

Icon

Tahniah! Dato’ Harun Taib kembali Pesuruhjaya PAS Terengganu

Sekali lagi Ketua Dewan Ulamak PAS, Dato’ Harun Taib telah diberi mandat untuk menerajui Badan Perhubungan Pas Terengganu untuk sessi 2009-2011. Beliau yang juga, Yang Dipertua PAS Kawasan Hulu Terengganu,  sebelum ini beliau pernah diamanahkan jawatan tersebut selama hampir satu dekad bermula tahun 1989 sehingga tahun 1997.

Dato’ Harun dilahirkan di Kampung Binjai Manis, Manir, Kuala Terengganu pada tahun 1943. Mendaftar sebagai ahli PAS yang sah seawal tahun 1966, sekembalinya dari Mesir, melalui cawangan Pas Kampung Pujuk dengan nombor keahliannya 65152.

Mendapat pendidikan awal di sekolah Melayu Belara dan di Sekolah Umum Serada, Kuala Terengganu. Kemudian menyambung pula pelajarannya di sekolah Menengah Agama Pondok Tok Jiring.

Kemudian beliau menyambung pengajiannya dibidang agama di Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin Batu Buruk, Kuala Terengganu. Selepas itu beliau berangkat ke Arab Saudi untuk memasuki Universiti Islam Madinah dalam jurusan Usuluddin. Beliau berjaya mendapat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang tersebut. Dalam kesibukan tugasan dakwah dan politik sehingga kini tesis kedoktoran di Bidang Politik Antarabangsa masih belum mampu diselesaikan.

Mula menyertai pilihanraya pada tahun 1978(tewas),1982(menang),1986(kalah),1989(Menang Pilihanraya kecil Teluk Pasu),1990(menang),1995(menang),1999(menang),2004(menang) dan 2008(menang).

Pada tahun ini juga beliau sekali lagi diamanahkan sebagai Ketua Dewan Ulamak Pas Pusat, selepas beliau melepaskan jawatan tersebut pada sessi 2007-2009.

Semoga dengan perlantikkan ini diharapkan agar beliau dapat memimpin dan membimbing PAS Terengganu bagi menghadapi Pilihanraya umum ke-13 nanti.

Advertisements

Filed under: News, , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: