Kalam Perantau

Icon

Sekitar HariRaya Bersama Ustaz Saiful Bahri – TPJ PAS Terengganu

Oleh Wadib

PAKA : Pada 20hb Sept 2009 / 1 Syawal 1430 tahun ini, sebagaimana kebiasaannya, ratusan jamaah bersama-sama anak qaryah Pinang Merah membanjiri masjid Pinang Merah yang sememangnya menjadi pilihan masyarakat di Paka yang dahagakan khutbah yang mantap dan diselangi dengan kupasan isu semasa dalam negara mahupun dunia antarabangsa. Pagi 1 syawal 1430, sejurus selepas solat sunat eidilfitri, Ustaz Haji Saiful Bahri Mamat akan menyantuni masyarakat pelbagai peringkat dan dari seluruh pelusuk Paka secara khususnya di dalam Dewan Besar Darul Bayan.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ustaz Saiful, Timbalan Persuruhjaya PAS Terengganu membahagikan duit raya. Ustaz Saiful pernah menjadi penasihat laman TKO)

Dianggarkan tidak kurang dari 500 jamaah yang juga termasuk anak-anak Terengganu diperantauan turut membanjiri masjid tersebut. Kanak – kanak sememangnya antara yang paling gembira kerana disinilah tempat paling awal untuk mereka membuat “koleksi” duit raya bermula. Acara yang menjadi rutin tahunan ini sememangya dinantikan oleh mereka, manakala kalangan dewasa asyik menyantapi hidangan juadah hari raya. Pada kali ini, “GearBox” masak asam pedas dan mee udang ala Kuala Sepetang menjadi menu utama hidangan, namun satay tetap menjadi “buruan” utama pengunjung.

 

 

 

 

 

 

 

 

Majlis tahlil sejurus solat sunat dan khutbah eidilfitri turut mendapat sambutan jamaah. Sebelum dijemput kejamuan, para jamaah terdahulu bersama bertahlil untuk dihadiahkan kepada arwah kaum kerabat masing-masing. Tahlil tersebut turut dibawakan oleh Ustaz Saiful sendiri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Medan pertukaran pandangan dan pengiratan silaturrahim cukup terserlah dengan masing – masing puas menjamah hidangan bersama pemimpin setempat dan dapat bertemu mata sesama anak qaryah.

Advertisements

Filed under: News, , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: