Kalam Perantau

Icon

Kenyataan Zulkifli tidak bertanggungjawab – Khalid Samad

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Shah Alam dari Pas, Khalid Samad menyifatkan kenyataan terbuka oleh Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zulkifli Noordin berhubung isu bai’ah Pas baru-baru ini sebagai tidak bertanggungjawab.

Menurutnya, Zulkifli tidak sepatutnya membuat kenyatan tersebut kerana boleh disifatkan sebagai percubaan menggambarkan Pas sebuah parti yang sanggup menjatuhkan talak tiga dan mengetepikan hak-hak isteri semata-mata kerana politik.

“Sumber beliau adalah dari sumber yang langsung tidak boleh dipercayai. Saya minta Zulkifli untuk tarik balik kenyataan beliau. Bai’ah adalah hal peribadi, janji seseorang kepada tuhan dan tidak elok untuk bercakap secara terbuka.

“Saya tersilap bercakap mengenainya (pada seminar politik Pas) dan disalah-ertikan oleh sesetengah pihak. Saya bercakap mengenainya kerana banyak kenyataan dalam blog yang salah dan bermacam-macam, jadi saya cuba menjelaskannya,” katanya pada sidang media di Lobi Parlimen semalam.

Khamis lalu, Khalid mendakwa wujudnya amalan bai’ah di kalangan calon wakil rakyat Pas bahawa akan jatuh talak tiga kepada isteri masing-masing jika mereka keluar parti.

Sementara itu beliau berkata, baiah dilakukan untuk memastikan seseorang itu tidak mengkhianat kepada parti, rakyat atau isteri.

“Bai’ah ini boleh berbentuk bermacam-macam, seperti bai’ah orang-orang UMNO yang berbetuk BMW dan rumah banglo mewah, jadi kepada Pas ia berbentuk lebih spiritual,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan beliau `tidak sebulu` dengan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, Khalid menjelaskan ia adalah perkara biasa dalam sebuah parti yang mengamalkan prinsip demokrasi.

Katanya, Jawatankuasa Disiplin Pusat Pas telah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada beberapa pemimpin Pas Selangor atas alasan mencemarkan kerjasama antara parti dalam Pakatan Rakyat (PR) di Selangor serta kepada pemimpin Pas pusat.

“Ia bukannya persoalan antara saya ataupun beliau (Hassan), siasatan oleh jawatankuasa disiplin parti bukannya berkenaan dakwaan ini, siasatan ini berkenaan perkara yang lebih penting dari saya dan beliau.

“Perbezaan pandangan dalam Pas adalah perkara yang biasa, kami memang tidak sependapat dalam sesetengah isu tetapi jika saya berkata saya bersetuju dengan beliau dalam semua perkara, maka ia adalah pembohongan,” katanya.

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: