Kalam Perantau

Icon

Pengganti Nik Aziz mesti ada latar belakang agama

KOTA BHARU 27 Nov. – Para pemimpin Pas Kelantan berpendapat hanya orang yang mempunyai latar belakang agama layak untuk menggantikan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar kerana ia berasaskan dasar parti tersebut yang berteraskan Islam.

Mereka juga bersetuju bahawa orang yang paling layak untuk mengisi jawatan tersebut buat masa sekarang ialah Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berdasarkan pengalaman serta jawatannya sebagai Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas Pusat.

Exco Kerajaan Kelantan, Dato’ Takiyuddin Hassan berkata, sewajarnya jawatan Menteri Besar dan Timbalan Menteri Besar diisi oleh individu yang mempunyai latar belakang pendidikan agama bagi meneruskan kepimpinan ulama.
Beliau bagaimanapun menegaskan bahawa kuasa untuk melantik Menteri Besar di negeri ini adalah di bawah kuasa mutlak Sultan dan ia jelas dalam Perlembagaan Kelantan.

“Saya yakin dengan banyak pengalaman yang dimilikinya dalam politik, Datuk Ahmad mampu untuk melaksanakan tugasnya ditambah dengan jawatannya di peringkat Pusat dan beliau amat tenang dalam menguruskan pentadbiran negeri ini.

“Tetapi perlu diingat di Kelantan, Sultan mempunyai kuasa mutlak untuk melantik Menteri Besar, perlembagaan negeri ini dengan negeri-negeri lain dan parti hanya boleh mencadangkan nama-nama calon,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Dato’ Mohd. Amar Nik Abdullah yang menyarankan Nik Abdul Aziz menamakan penggantinya lebih awal supaya tidak timbul kekalutan apabila tiba masanya beliau melepaskan jawatan.

Beliau berkata, proses peralihan yang lebih panjang secara terancang dapat memastikan kestabilan dalam parti.
Mohd. Amar dan Timbalan Pesuruhjaya IIPas Kelantan, Dato’ Husam Musa sebelum ini mencadangkan Ahmad kerana kebolehannya serta mengikut hierarki kepimpinan parti terbabit.

Takiyuddin yang juga bekas Setiausaha Pas Kelantan berkata, saranan Mohd. Amar ada kebaikannya supaya peralihan kuasa berlaku dalam keadaan lancar.

“Bagi saya peralihan kuasa adalah perkara biasa, sudah semestinya kuasa ini akan diserahkan kepada timbalannya. “Tetapi saya perlu tegaskan bahawa tok guru (Nik Aziz) tidak pernah menyatakan hasratnya untuk menyerahkan jawatannya dalam masa terdekat dan saya lihat beliau masih mampu menjalankan tugasnya dengan baik,” katanya.
Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tuku, Fatah Harun berkata, semua calon yang ada pada masa sekarang ada kelebihan masing-masing tetapi mengikuti hierarki Ahmad yang paling sesuai.

Beliau yang juga Ahli Dewan Harian Pas Kelantan berkata, pada masa kini, kewibawaan Ahmad tidak terserlah kerana masih terdapat pemimpin nombor satu dan beliau hanya melaksanakan tugasnya mengikut arahan.
“Semua calon ada kelebihan, baik Ahmad, Husam atau Mohd. Amar. Bila ditonjolkan ada kelebihan masing-masing tetapi ia tidak semestinya akan pergi kepada Ahmad.

“Sebab dalam sejarah Pas, tidak semua Timbalan Menteri Besar jadi Menteri Besar kerana ia tertakluk kepada pucuk kepimpinan parti.

“Orang yang ada latar belakang agama lebih sesuai untuk jawatan ini pada masa sekarang tetapi untuk masa depan tidak tahulah. Kadang-kala ada ciri-ciri agama tetapi tidak cukup kelengkapan untuk menjadi pemimpin tidak boleh juga,” katanya.

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: