Kalam Perantau

Icon

Sayonara 2009: Pengajaran untuk semua!

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Hari ini Selasa, 29hb. Disember, 2009 hingga jam 7.00 petang saya masih di pejabat dan belum memulakan artikel ini. Bila editor Siasah menghubung  minta emelkan artikel dengan segera, saya baru fikir tajuk apa nak ditulis sebagai tulisan terakhir penutup tirai 2009 bagi akhbar tabloid Siasah.

Jika tidak silap ingatan saya, akhbar  Siasah ini, sudah bernafas dalam tahun kelima (5). Malah saya sendiri tak pasti sama ada dapat terus menulis lagi atau tidak untuk akhbar Siasah pada tahun-tahun kehadapan. Saya tak ingat bila mula menulis dalam akhbar ini secara tetap, tetapi sebelum buat Ijazah sarjana perniagaan selama 2 tahun dan sekarang telah lebih setahun tamat pengajiannya.

Sejak dari awal penerbitannya, saya terlibat bila Ahmad Lutfi Othman, Pengarang ketika itu menjemput untuk menyertai bengkel bedah siasat (post mortem) berkaitan akhbar baru yang diterbitkannya. Pada masa tersebut, saya tidaklah menulis secara tetap seperti sekarang ini tetapi menulis sekali sekala sahaja bila ada kelapangan sebab tidak mempunyai banyak masa.

Kalau tidak silap telah hampir 5 tahun saya menulis  dengan Siasah bermula dengan dua minggu sekali dan sekarang sekali seminggu. Apabila Ahmad Lutfi Othman keluar dari Siasah untuk kembali semula kepada Harakah, baru saya menulis secara tetap dengan Siasah dibawah Kolum Kalam Perantau dan kemudiannya bersama-sama mengasaskan ruangan Kampus dalam akhbar ini.

Siasah sekali lagi mengalami perubahan. Beberapa kali rekabentuknya bertukar, tetapi Ketua Pengarangnya belum bertukar dan masih bersemangat  meneruskan hayat Siasah. Bekas Ketua Pengarang Harakah, Zulkifli Sulong muncul untuk menerajui Siasah.

Sekarang dengan imej baru akhbar Siasah sejak dua tiga bulan lepas, kolum saya Kalam Perantau juga telah ditiadakan tetapi saya masih kekal menulis secara tetap demi untuk memberikan sedikit sumbangan kepada akhbar tabloid ini.

Sekali lagi Siasah mengalami perubahan dari segi rekabentuk dan corak pemberitaan dan persembahannya. Pada masa ini, saya diberikan satu kolum tetap, Kalam Perantau yang saya alihkan dari sebuah media tabloid lain, Salam Perantau dalam akhbar al-Wasilah.

Saya tidak pasti, masih ramai atau tidak rakyat Malaysia yang mahu melihat Siasah terus bernafas dalam industri persuratkhabaran negara. Apakah akhbar ini akan terus bernyawa atau tidak selepas ini banyak bergantung kepada sambutan pembaca dan juga kemampuan kewangan penerbitnya.

Bukan mudah bagi menghidupkan sebuah industri persuratkhabaran tabloid seperti ini. Malah ada tabloid yang sempat bernyawa beberapa keluaran sahaja dan terpaksa di’kafan’kan bagi mengelakkannya menanggung keruigian yang lebih besar.

Dizaman kegemilangannya menjelang PRU ke-12 yang lepas, saya diberitahu, akhbar Siasah dicetak hampir-hampir mencecah angka 100,000 naskhah seminggu. Tetapi sekarang ketika industri akhbar sedang menurun selepas PRU ke-12, mampukah akhbar ini terus bertahan untuk diterbitkan?.

Media Certak tidak lagi diperlukan?

Saingan utama kepada dunia persuratkhabaran sekarang ini adalah media baru dan dunia internet yang semakin mengambil alih peranan industri akhbar. Berita-berita di internet yang dikemaskinikan setiap masa menjadikan masyarakat hampir tidak memerlukan lagi akhbar-akhbar cetak kecuali di kampung-kampung.

Malah penerbit-penerbit akhbar-akhbar cetak sekarang ini mengemaskini berita-berita mereka dalam edisi internet sebelum dicetak semula dalam edisi cetak keesokan harinya. Disebabkan ramai pengunjung-pengunjung internet yang telah membaca berita yang sama lebih awal, untuk apa mereka membeli lagi akhbar berkenaan?

Ini merupakan dilema yang dihadapi oleh penerbit-penerbit media cetak dinegara kita sekarang. Malah ada media hanya menyediakan akhbar online sahaja. Mereka hanya mencetak bahan-bahan onlinenya dalam bentuk buku setelah melaku proses meng’edit’ bahan-bahan berkenaan untuk dijadikan buku.

Malah ada akhbar-akhbar alternatif seperti harakah dan Siasah mengadakan Unit Buku pula untuk menerbitkan buku-buku berdasarkan kepada koleksi bahan-bahan terbitan mereka yang sedia ada. Selain itu akhbar-akhbar ini juga tidak ketinggalan dalam dunia digital dengan berjaya mengadaptasikannya ke dalam epaper.

Perkembangan-perkembangan sebegini memerlukan kepada pelaburan yang besar dalam keadaan masyarakat belum bersedia sepenuhnya menerima akhbar digital sebagai ganti kepada akhbar cetak. Ini dilemma yang dihadapi oleh penerbit-penerbit akhbar kecil yang menyebabkan mereka tidak mampu bersaing dalam industri media dewasa ini.

Apa pilihan yang mereka ada? Satu pilihan yang ada bagi mengurangkan kos operasi adalah mengurang tenaga kewartawanan kerana sekarang para blogger sudah mengambil alih sebahagian besar kerja-kerja wartawan sebelum ini. Sebaliknya penerbit-penerbit perlu menumpukan kepada pembangunan produk-produk media baru yang lebih diperlukan dimasa akan datang.

Parti mungkin menjadi parti politik pertama di negara ini menganjurkan Konvensyen Blogger pada 20hb. Disember, 2009 yang lepas bagi menghimpunkan para blogger pro PAS. Tahniah kepada ketua Penerangan PAS kerana berjaya keluar dari kepompong lama “Penerangan hanyalah Ceramah” sahaja.

PAS perlu bergerak ke hadapan bagi menangani isu media baru ini dengan segera kerana menjelang pilihanraya umum ke-13 nanti mungkin peranan akhbar harakah sudah menjadi kurang berkesan lagi kerana rakyat sudah beralih kepada media baru.

Mulai sekarang PAS mesti melihat kembali peranan dan masa depan akhbar Harakah bagi terus relevan dengan perkembangan dunia semasa. Tindakan PAS melancarkan eharakah pada muktamar  ke-55 di Shah Alam pada tahun ini sesuai dengan perkembangan semasa.

Sayonara 2009. Selamat tahun baru 2010 kepada semua pembaca Siasah.

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: