Kalam Perantau

Icon

Tahniah! Pesuruhjaya SPRM Baru Angkat Sumpah

KUALA LUMPUR, 4 Jan – Datuk Abu Kasim Mohamed,48 yang dinamakan sebagai Pesuruhjaya SPRM yang baru telah mengangkat sumpah dan menerima surat pelantikan daripada YDPA hari ini. 

Beliau merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari USM dan Ijazah Sarjana dalam Keadilan Jenayah dari Michigan State University, Amerika Syarikat. Beliau mula berkhidmat dalam Badan Pencegahan Rasuah pada 1 September 1984 sebagai pegawai penyiasat. Selain itu, beliau juga pernah diamanahkan sebagai Pengarah Perancangan dan Penyelaras Dasar BPR, Pengarah BPR Perak dan Pulau Pinang, Pengarah Akademi Anti-Rasuah Malaysia dan pernah dipinjamkan ke Amanah Raya Berhad sebagai Ketua Bahagian Integriti.

Rentetan daripada penaiktarafan BPR kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, beliau telah diminta untuk menjawat jawatan sebagai Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Beliau menggantikan Datuk Ahmad Said Hamdan yang telah memohon untuk meletakkan jawatan lebih awal daripada kontrak perkhidmatannya iaitu pada 25 Mei 2010 kepada 31 Disember 2009.

Advertisements

Filed under: News, , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: