Kalam Perantau

Icon

ADUN Sura Rai Kejayaan Generasi Terakhir SRAB

DUNGUN – Kejayaan pelajar generasi terakhir Sekolah Rendah Agama Bersepadu Sultan Ismail (SRABSI) Dungun, disini, telah dikongsi bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli.

Empat dan 21 orang pelajar pelajar SRABSI yang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini telah berjaya mendapat keputusan cemerlang dengan memperolehi keputusan 5A.

Mereka adalah adik Anis Nazihah Binti Zaki dari Kampung Balai Besar, adik Nurfarzana Huda Binti Mohd Noor dari Kampung Bukit Batu Putih (Gambar atas), Pulau Serai, adik Nur Syafiza Binti Abdullah dari Kampung Rajawali, Pulau Serai dan adik Fatimah Rosalia Binti Elias dari Kampung Bunga Raya.

Ustaz Wan Hassan yang telah berkunjung sendiri kerumah pelajar cemerlang tersebut bagi mengucapkan tahniah secara peribadi dan meninyampaikan sedikit sumbangan

Diketika dihubungi Buletinonline beliau berkata, ia telah menjadi amalan, yang merupakan rutin tahunan baginya sebagai ADUN yang berkhidmat untuk rakyat.

”Pada setiap hujung tahun atau awal Januari, memang rutin saya, menziarahi pelajar-pelajar cemerlang UPSR dari rumah ke rumah,

”saya mahu menyampaikan ucapan tahniah saya secara peribadi kepada mereka, dengan sentuhan itu, InsyaAllah akan memberi motivasi, supaya mereka lebih maju,”ujarnya.

Mengulas tentang penutupan SRAB beliau berkata, pihaknya ADUN yang mewakili PAS dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri telah beberapa kali membawa isu tersebut dan membahaskannnya dalam Dewan.

Katanya, penutupan SRAB adalah satu bukti kerajaan tidak mengtamakan ‘pencapaian’ yang telah diraih oleh SRAB sejak ia mula beroperasi.
 
”Ternyata kerajaan tidak mengutamakan ‘pencapaian’ sebagaimana yang di gembar-gemburkan, kerana SRAB merupakan sekolah yang mencapai kejayaan dalam UPSR sejak ia ditubuhkan,”jelasnya.
 
Menurutnya SRAB dibangunkan oleh kerajaan PAS Terengganu pada 2001, telah ditutup ‘secara rasminya’, apabila berakhirnya penggal persekolahan tahun lepas.

Advertisements

Filed under: News, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: