Kalam Perantau

Icon

WANG EHSAN …….BUKAN EHSAN TAPI MUSLIHAT

KENYATAAN AKHBAR – GERAKAN BERTINDAK KEMBALIKAN ROYALTI RAKYAT (GEGAR)

Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) ingin memaklumkan bahawa satu Ceramah Perdana yang akan disampaikan oleh YBM Tengku Razaleigh Hamzah, bekas Pengerusi PETRONAS, akan diadakan pada 28 Januari 2010 (Khamis) bertempat di Dewan Utama, Kelantan Trade Centre, Kota Bharu pada jam 9.30 malam.

Ceramah Perdana ini adalah anjuran GEGAR. Kami menjemput semua rakyat Kelantan dan orang ramai hadir ke ceramah ini.

Ceramah Perdana ini dianjurkan dengan tujuan berikut:

Pertama, memberi penerangan dan penjelasan sebenar tentang royalti petroleum mengikut Akta Pembangunan Petroleum 1974 dari persepektif orang yang bertanggungjawab membuat draf undang-undang tersebut dan orang yang memahami maksud yang tersurat dan tersirat tentang akta tersebut.

Kedua, menggesa mereka yang sangat beriya-iya menafikan hak royalti milik kerajaan negeri ini supaya berhenti daripada berbohong dan mengelirukan rakyat Kelantan.

Dan, ketiga untuk mengingatkan semua pihak akan hak sesebuah negeri di Malaysia dalam amalan federalisma. Isu ini lebih utama lagi dalam konteks falsafah dan amalan federalisma dalam Persekutuan Malaysia. Hak-hak negeri mesti ditunaikan dan sama sekali tidak boleh diceroboh seperti mana yang ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Keluhuran perlembagaan sebagai satu rukun negara menuntut kesaksamaan dan perlaksanaan mengikut lunas-lunas yang ditetapkan. Rakyat Kelantan menuntut hak-haknya yang dijamin oleh perlembagaan.

Rakyat sudah bosan apabila mereka diperbodohkan dengan pelbagai penerangan dalam isu royalti minyak ini yang berputar belit oleh pihak tertentu termasuk segelintir di kalangan rakyat kelantan sendiri.. Apakah muslihat sebenar dan apakah mereka mahu mengkhianati amanah rakyat Kelantan?

Rakyat Kelantan menolak wang ehsan kerana ia adalah bertentangan dengan maksud dan hak yang terkandung dalam perjanjian yang telah persetujui oleh Kerajaan Negeri Kelantan dengan PETRONAS yang telah ditandatangani pada tahun 1975.

Sesungguhnya, wang ehsan akan merugikan rakyat Kelantan dari segi perlaksanaan, penggunaan dan pengagihan dana tersebut berbanding dengan pembayaran royalti.

Program Ceramah Perdana ini adalah salah satu dari siri-siri ceramah secara roadshow yang akan GEGAR anjurkan di seluruh Malaysia

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: