Kalam Perantau

Icon

Kelantan Yang Unik…Part 2

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Rencana Kelantan Yang Unik …dalam blog https://kalamperantau.wordpress.com dikunjungi cukup ramai dan ramai pembaca setia Siasah memberikan feedback yang baik bila sekali lagi saya berkunjung ke Kota Bharu pada minggu lepas. Dalam bulan Januari ni sahaja sudah dua kali saya berkunjung ke Kelantan.

Malah saya juga diundang untuk menyaksikan Pidato Khas Royalti Petroleum pada 28hb. Januari, 2010 oleh Pengasas Petronas dan bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Ahli Parlimen (UMNO) Gua Musang bersama dengan Tun Salleh Abas bersama dengan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Tun Salleh dan Ku Li adalah dua orang yang terlibat secara langsung dalam perjanjian petroleum.  Ironinya, saya kira ini kali pertama Ku Li, nama timbangan Tengku Razaleigh Hamzah dan Tuan Guru Nik Aziz sekali lagi duduk sepentas setelah kira-kira 15 tahun tidak ‘bersama dalam perjuangan’.

Lebih menarik lagi, dua hari sebelum itu (pada 26hb. Januari, 2010), Datuk Mustafa Mohamad dan Awang Adek, Pengerusi dan Timbalan Pengerusi UMNO Kelantan yang tidak terlibat secara langsung dalam aspek petroelum juga memberikan ceramah khas berkenaan royalty petroleum bersama datuk Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Bebas (tiket PAS) Pasir MAS.

Di sini uniknya politik Kelantan. Walaupun berbeda parti dan fahaman politik tetapi mereka masih boleh duduk sepentas dalam memperjuangkan isu-isu tertentu. Berbagai lagi propaganda dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO.  Alih-alih keluar kempen baru dengan slogan UMNO Juara Rakyat. Rakyat Kelantan khususnya dan Malaysia amnya mestilah  sedar hakikat bahawa UMNO bukanlah Juara Rakyat sebenar-benarnya.

Sebelum lebih jauh rakyat diperdaya dengan slogan yang muluk-muluk seperti ini, rakyat mestilah kembali berkuasa seperti dalam pilihanraya umum ke-12 yang lepas. Ada baiknya rakyat tanpa mengira kedudukan, agama dan warna kulit bangkit memimpin kuasa rakyat dengan melancarkan kempen RAKYAT JUARA, PAKATAN PELAKSANA.

Kita bukan mahukan UMNO JUARA RAKYAT yang menyebabkan pemimpin UMNO senang tetapi rakyat susah menderita. Kita mahukan supaya rakyat yang menjadi juara, kehidupan mereka yang senang, bukannya pemimpin politik.

Saya diberitahu, sebenarnya negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat dalam pilihanraya lepas, kehidupan rakyat mula berubah menjadi lebih baik kerana keegoaan pemimpin-pemimpin UMNO telah menurun.

Mereka mula sedar bahawa rakyat semakin cerdik dan bijak berpolitik. Sebelum ini mereka hanya diberitahu bahawa tanpa UMNO, rakyat akan hidup menderita. Tetapi bila perubahan berlaku dinegeri-negeri maju, baru rakyat sedar bahawa mereka terpedaya dalam sebuah cerita dongeng selama lebih 50 tahun lamanya.

Pemimpin politik hanya menjadi pelaksana kepada kehendak Pakatan Rakyat. Dengan melancatrkan kempen RAKYAT JUARA, PAKATAN PELAKSANA menunjukkan rakyat yang sebenarnya berkuasa menentukan jatuh bangun seseotrang pemimpin dan sesebuah kerajaan yang memerintah.

Royalti Petroleum – hak kerajaan negeri atau pusat?

Ramai yang tidak faham dan sering bertanya, royalti petroleum ini milik siapa? Kerajaan Negeri kah? Kerajaan Pusat kah?  Persoalan ini sedang hangat dibahaskann di kedai-kedai kopi.  Ada yang menyokong ketegasan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz untuk tidak mengemis memintak hak Kelantan keatas royalti petroleum.

Disebabkan sekarang ini persoalan politik mengatasi undang-undang yang sedia ada, saya kira sudah sampai masanya Tuan Guru Nik Aziz dan ahli-ahli politik kerajaan Kelantan kembali semula kepada asas pembentukan persekutuan Tanah Melayu dan kemudian Malaysia.

Soal kedaulatan wilayah (tanah), hasil bumi, hutan dan air  mestilah kekal di bawah kerajaan negeri. Jika semua ini diserahkan kepada kerajaan pusat, apa lagi erti kewujudan sesebuah kerajaan negeri yang memerintah.

Cuba kita fikirkan, apa akan jadi kepada kerajaan persekutuan, jika sesebuah negeri memilih untuk “merdeka” dari “penjajahan” tidak langsung kerajaan persekutuan sebagaimana yang dilakukan oleh Singapura sedikit masa dahulu.

Cuba kita lupakan sejenak polemik royalti yang sedang dipertontonkan kepada rakyat sekarang. Cuba andaikan Kelantan menjadi sebuah wilayah berdaulat dibawah naungan Sultan seperti di Brunei sebuah lagi negara kesultanan pengeluar minyak yang berjiran dengan Sabah dan Sarawak tetapi tidak menyertai persekutuan Malaysia.

Brunei tetap membangun walaupun UMNO tidak memerintah yang mana kehidupan rakyat di sana jauh lebih baik dari rakyat di Malaysia yang diperintah oleh UMNO. Jika ini yang dilakukan, rakyat Kelantan tidak lagi perlu “mengemis” meminta haknya dari UMNO yang masih berkuasa keatas kerajaan persekutuan..

Jika ditakdirkan Kelantan menjadi sebuah negara yang berrdaulat dengan sempadan daratan dan lautannya yang tersendiri, apakah kerajaan persekutuan Malaysia masih mempuntyai hak kepada royalti minyak sebanyak 5 % tunai yang dibayarkan oleh Petronas kepadanya sebagaimana 5 % lagi yang sepatutnya dibayar kepada negeri kerana tanah (wilayah) tersebut milik mereka. 

Kelantan telah dinafikan haknya oleh Petronas sejak awal lagi dimana minyak tidak ada di bumi Kelantan. Rakyat Kelantan telah dinafikan haknya dan berkali-kali dikatakan bahawa Kelantan tiada hasil petroliam dan gas asli. Kemudian nadanya bertukar lunak sedikit, minyak yang ditemui adalah di luar kawasan wilayah Kelantan.

Tetapi saya cukup bersetuju dengan kenyataan tegas Tun Salleh Abas, sesiapa yang menafikan hak kerajaan negeri menerima royalti petroleum adalah penderhaka.    

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: