Kalam Perantau

Icon

Zambry kekal MB: Berakhirkah kemelut politik Perak?

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Hari ini 9hb. Februari, 2010, Mahkamah Persekutuan diketuai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, mengetuai panel lima orang hakim yang mendengar kes tersebut dan sebulat suara (5-0) memutuskan bahawa Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dari BN adalah Menteri Besar Perak yang sah setelah tertangguh sejak 5hb. November, 2009 yang lepas.

Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir kekal sebagai Menteri Besar Perak selepas Mahkamah Persekutuan hari ini mengisytiharkan bahawa pelantikan beliau yang dibuat oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah adalah sah mengikut Perlembagaan.

Sebelum ini,  Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim telah memutuskan bahawa Nizar merupakan Menteri Besar Perak yang sah pada 11hb. Mei, 2009 yang lepas. Tetapi Dr. Zambry kemudiannya membuat rayuan dan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan sebulat suara menolak keputusan Mahkamah Tinggi itu, dengan alasan hakim berkenaan telah gagal untuk mengambilkira keseluruhan bukti yang dikemukakan.

Setelah selesai perbicaraan di mahkamah perundangan, apakah politik Perak kembali menjadi stabil dengan mengisytiharkan Dr. Zambry kekal sebagai Menteri Besar Perak? Sudah tentu ianya tidak akan berakhir lagi walaupun keputusan mahkamah yang memihak kepada Dr. Zambry setelah hampir 3 bulan tertangguh.

Persoalan ini sedang menghantui pemimpin-pemimpin UMNO/BN sekarang ini dengan kedudukan kerusi DUN Perak terikat sama banyak antara BN dan PR, yakni 28-28 dengan 3 ADUN Bebas yang memihak kepada BN setelah keluar dari parti asal mereka, PKR dan DAP.

Beberapa siri kekecohan dalam mengendalikan sidang DUN Perak sebelum ini, menjadikan Dr. Zambry  tidak selesa memerintah Perak melainkan membubarkan DUN Perak pada masa yang sesuai sebelum genap 3 tahun bagi mendapat mandat baru dari rakyat.

Jika Dr. Zambry terus dengan keputusannya tidak mahu membubarkan DUN, bukan sahaja sejarah telah merakamkan bahawa kerajaan beliau dibina melalui satu rampasan kuasa yang dilakukan secara terang-terangan, tetapi kerajaannya tidak akan berjalan dengan lancar kerana akan terus diganggu.

Ini berdasarkan kepada apa yang berlaku di perkarangan Istana Keadilan, bila penyokong-penyokong Pakatan lebih ramai hadir memberikan sokongan moral dengan membawa sepanduk “Mahkamah rakyat Nizar MB” dan melaungkan “reformasi” dan “Hidup Rakyat“,  

Berdasarkan kepada laporan kajian-kajian yang dibuat oleh Merdeka Center, sekarang adalah masa yang terbaik untuk membubarkan DUN setelah setahun memerintah bagi mendapat mandat baru untuk memerintah dengan lebih selesa.

Lebih-lebih lagi dengan pertambahan lebih 50, 000 pengundi baru yang didaftarkan selepas pilihnraya tersebut yang dijangka memihak kepada BN.

Tiada Pilihnraya kecil selepas ini?

Berdasarkan kepada keputusan mahkamah hari ini, saya diberitahu oleh seorang penganalisis politik bahawa Pilihanraya Kecil DUN Kota Seputih tetap tidak diadakan walaupun kawasan tersebut masih selamat untuk UMNO/BN.

Untuk apa kerajaan Najib mengambil risiko mengadakan pilihanraya tersebut sedangkan mereka mampu menguasai mahkamah untuk tidak mengadakannya. Itulah persepsi yang ada dalam minda rakyat ketika ini, ujar beliau meyakinkan saya terhadap dakwaannya.

Ketika ini UMNO dan PAS dipercayai sedang membuat persiapan masing-masing bagi menghadapi kemungkinan diadakan pilihanraya kecil Kota Seputih. Malah UMNO juga mengambil kesempatan dengan melancar program UMNO Juara Rakyat peringkat negeri Kedah di sini baru-baru ini.

Jika pilihanraya Kota Seputih ini turut diadakan juga, ramai pemerhati politik percaya ianya adalah  sengit tetapi tetap memihak kepada UMNO dan BN terutama selepas UMNO memenangi kerusi DUN Bagan Pinang.

Selain Bagan Pinang, kerusi Parlimen Batu yang dimenangi oleh Tian Chua dari PKR juga berada dalam keadaan tidak selamat bila kesnya dimahkamah akan diputuskan pada bila-bila masa sahaja.

Beberapa pemimpin utama BN saban minggu turun ke parlimen Batu untuk mendekati rakyat di sini yang telah menolak mereka dalam pilihanraya umum yang lalu. Beberapa minggu sebelum ini Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yasin datang menghulur bantuan membina sekolah. Kemudian, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon yang juga Presiden Gerakan juga turun untuk meninjau projek-projek pembangunan di parlimen Batu ini.

Selain dua kerusi, DUN Kota Seputeh dan Parlimen Batu yang menunggu keputusan mahkamah, satu lagi kerusi milik PKR di Hulu Selangor berada dalam keadaan berjaga-jaga kerana wakilnya, Datuk Zainal Abidin Ahmad dilaporkan tidak sihat.

Walaupun kerusi pilihanraya kecil terakhir di menangi oleh UMNO, BN tetapi berdasarkan kepada keputusan pilihanraya-pilihanraya kecil sebelum ini, semua parti yang menang, sama ada dari komponen BN atau PR, masing-masing  mengekalkan kerusi yang telah dimenangi dalam pilihanraya umum lalu kecuali dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu sahaja bertukar tangan dari UMNO (BN) kepada PAS (PR).

Ini bermakna, jika berlaku pilihanraya kecil di Parlimen Batu atau Hulu Selangor, peluang UMNO dan BN menebus kembali maruahnya di Kuala Terengganu akan lebih mudah  diselesaikan segera sebelum PRU ke-13.

Jika tiada lagi pilihanraya kecil lagi selepas ini, bermakna keputusan kekal seperti sedia ada sekarang ini di mana UMNO dan BN hilang satu kerusi kepada PR. Manakala PR juga hilang 5 (4 PKR dan 1 DAP) kerusi menjadi bebas. 

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Filed under: Siasah, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: