Kalam Perantau

Icon

Isu royalti: Kelantan mahukan penjelasan Najib, bukannya Mustapa

Oleh Mohd Zuharman

PASIR MAS — Di sebalik pertikaian tuntutan royalti minyak Kelantan sebanyak lima peratus, Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan Datuk Husam Musa mempersoalkan kredibiliti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang beliau mendakwa sebagai hanya membisu.

Husam berkata demikian sebagai reaksinya terhadap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed yang sejak kebelakangan ini dilihat terlalu aktif mengatur pelbagai program dengan mendakwa Kelantan tiada hak mendapatkan bayaran royalti lima peratus.

“Sepatutnya Perdana Menteri yang bercakap pasal ini, dan kita memang inginkan penjelasan Perdana Menteri sendiri.
“Ambo (saya) minta Datuk Pa tak usah campur hal ini, biar Perdana Menteri sendiri yang bercakap.

“Sebab dia (Mustapa) bukan menteri berkaitan dalam perkara ini. Rakyat semua tahu,” kata beliau dalam ceramah umum dihadiri kira-kira 4,000 penyokong PAS di stadium mini Pasir Mas, dekat sini malam tadi.Kerajaan negeri membuat tuntutan tersebut awal tahun lalu.

Semalam Husam mengeluarkan penjelasan lapan perkara dengan menekankan Kelantan layak menerima tunggakan bayaran royalti minyak sebanyak RM2 bilion, bukannya RM20 juta yang diumumkan Mustapa baru-baru ini. Namun isunya menjadi hangat apabila kerajaan persekutuan cuba menafikan tuntutan itu dengan memutuskan hanya untuk membayar wang ihsan.

Mustapa menidakkan hak tersebut semasa kempen pilihan raya kecil Manek Urai tahun lalu dan ketika ceramah perdana balas baru-baru ini. Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata, PAS yang begitu terdesak perlu menerima kenyataan royalti minyak bukan milik negeri seperti digembar-gemburkan selama ini.
Husam menegaskan pihak kerajaan negeri akan terus memperjuangkan tuntutan tersebut walau dengan apa cara termasuk terpaksa bawa isu berkenaan ke mahkamah kelak.

“Kita lakukan semata-mata kerana rakyat. Dan, kita yakin rakyat sentiasa bersama kita dalam memperjuangkan hak ini,” katanya.

Satu taklimat berkaitan dengan isu royalti minyak kepada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelantan akan diadakan pada Ahad ini, yang akan disampaikan bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas.

“Tun sudah mengesahkan untuk hadir pada majlis itu. Selepas itu kita akan bincang balik apa tindakan seterusnya berhubung perkara ini,” ujarnya

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: