Kalam Perantau

Icon

PRK Sibu : Penentu keputusan kemenangan BN dan PR ?

Oleh: Suhaimi Al-Maniri

Kemenangan status quo berlaku di Permatang Pauh (PKR), Bukit Gantang (PAS), Bukit Selambau (PKR), Batang Ai (BN), Penanti (PKR), Permatang Pasir (PAS) Manik Urai (PAS) dan Bagan Pinang (BN) bila mana parti-parti yang memenangi kerusi dalam pilihanraya umum ke-12 lalu, berjaya mengekalkan kerusi masing-masing dalam beberapa pilihanraya kecil yang diadakan sebelum ini.

Kekalahan BN di Kuala Terengganu pada tahun 2009 telah berjaya ditebus semula dalam Pilihanraya Kecil Hulu Selangor baru-baru. Ini menjadikan kedudukan sekarang seperti selepas keputusan PRU ke-12 dengan BN dan PR saling bertukar kerusi di Kuala Terengganu (PR) dan Hulu Selangor (BN) tanpa mengambil kira kerusi-kerusi yang dilarikan tanpa direstui pengundi masing-masing.

Pilihanraya Kecil Sibu pada 16hb. Mei, 2010 ini menyaksikan pertandingan 3 penjuru diantara calon BN Robert Lau Hui Yew (SUPP) dan calon DAP Wong Ho Leng (PR) serta calon Bebas. Narawi Haron diadakan berikutan kematian penyandangnya, Robert Lau Hoi Chew yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan pada 9 April lalu.

Parlimen Sibu mengandungi tiga kawasan dewan Undangan Negeri (DUN), iaitu Bawang Assan, Pelawan dan Nangka.  DUN Bawang Assan didominasi pengundi Iban (65 peratus), Pelawan pula pengundi Cina (91 peratus) dan pengundi Melayu/Melana pula adalah majoriti di DUN Nangka. 

Menurut senarai pemilih yang dikemas kini sehingga 9 April lalu, Sibu mempunyai 54,695 pemilih berdaftar iaitu 52,158 adalah pengundi biasa dan 2,537 undi pos yang merangkumi 1,910 anggota tentera dan 627 anggota polis. Daripada keseluruhan pengundi , jumlah pengundi di kalangan kaum Cina adalah 67 peratus, diikuti Melayu/Melanau (10.5 peratus), Iban (18 peratus), Orang Ulu (1.1 peratus) dan lain-lain (0.9 peratus).

Dalam pilihanraya umum ke-12 pada Mac, 2008, Datuk Robert Lau Hoi Chew, Timbalan Menteri  Pengangkutan  menang dengan majoriti 3,549 dalam pertandingan 3 penjuru bersama DAP dan PKR. Beliau berjaya mengekalkan kerusi yang disandangnya sejak beberapa penggal yang lepas  setelah a merampas kerusi tersebut dari DAP yang memenangi kerusi tersebut pada tahun 1982.

Selepas Pilihanraya kecil Kuala Terengganu pada tahun lepas, pilihanraya kecil Sibu ini adalah agak seimbang kerana kedua-dua parti BN dan PR pernah memenangi kawasan tersebut dimasa lalu. Di Kuala Terengganu Terengganu, PAS pernah memenanginya pada tahun 1999. Begitu juga DAP pernah menang di Sibu pada tahun 1982.

Kejutan berlaku di Sibu?

Sebagaimana yang saya tulis dalam Siasah keluaran lepas, jika DAP menang di Sibu mereka bukan sahaja akan menambahkan seorang lagi Ahli Parlimen DAP di Sarawak, tetapi lebih penting dari itu adalah petanda Pakatan Rakyat diterima untuk membawa sinar baru kepada Sarawak dalam pilihanraya negeri yang akan diadakan bila-bila masa sahaja mulai pertengahan tahun ini.

Pada pilihanraya umum tahun 1982, DAP membuat kejutan  dengan memenangi kerusi ini melalui Ling Soe Ming mengalahkan Timbalan Ketua Menteri, Tan Srin Wong Soon Kai. Pemerhati-pemerhati mula mencongak-congak angka sama ada pilihanraya kecil Sibu ini akan kekal status quo atau adakah berlaku kejutan sekali lagi? Berjayakah DAP sekali lagi membuat kejutan pada pilihanraya kecil Sibu kali ini?

Melihat kepada trend pengundi Cina dalam pilihanraya kecil Hulu Selangor baru-baru ini dimana hanya 25 peratus sahaja memihak kepada BN berbanding dengan 75 peratus lagi kepada PKR (Pakatan Rakyat) menyebabkan DUN Kuala Kubu Bharu yang dulunya dimenangi oleh MCA telah memihak kepada Pakatan Rakyat.

Malah disesetengah tempat undi Cina melebihi 80 peratus. Contohnya di DUN Kuala Sepetang, Perak, 84 peratus pengundi Cina telah memberikan undi kepada calon PAS, Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin dalam pilihan raya kecil Bukit Gantang.

BN khususnya SUPP sangat bimbang dengan perkembangan yang berlaku ini dalam pilihan raya Sibu apabila sokongan untuk calon DAP semakin meningkat. Mereka hanya mengharapkan sokongan pengundi Cina 50-50 antara SUPP (BN) dan DAP (PR).

Penasihat DAP, Lim Kit Siang awal-awal lagi menyebut hanya keajaiban sahaja yang boleh menyebabkan DAP menang pada kali ini. Ini kerana, mereka terpaksa menentang parti pemerintah yang kuat di negeri Sarawak ini di samping masyarakat Cina yang masih lagi percaya dengan isu seperti negara Islam yang dimainkan oleh BN di negeri ini.

Kempen ini dimulakan oleh Ketua SUPP Sibu yang juga Menteri Kewangan Kedua Sarawak, Datuk Seri Wong Soon Koh. ‘Undi DAP bererti undi untuk PAS dan negara Islam’.

Jadi peranan penceramah PAS menjadi penting untuk menjelaskan isu ini kepada masyarakat Cina di sini” kata seorang wartawan yang aktif menulis untuk akhbar DAP, Rocket. Pengarah Pilihan Raya Dewan Pemuda PAS Pusat, Mohd Firdaus Jaafar dipetik Harakahdaily berkata “kehadiran PAS saya lihat seperti ditunggu-tunggu, dan mereka layan kita seperti sudah bersedia membuat perubahan”

Seorang pemimpin Bumiputera Bukan Islam yang berpengaruh yang menjadi Penasihat PKR di Sarawak, iaitu Datuk Daniel Tajem, bekas Timbalan Ketua Menteri Sarawak menyeru rakyat Sibu membuat perubahan kali ini sebagai persediaan awal untuk membuat perubahan kepada pemerintahan Sarawak selepas ini.

Tetapi pengundi Cina merasakan mereka tidak perlu takut untuk mengundi DAP sekali lagi kali ini kerana keputusan ini hanyalah sekadar untuk menghantar wakil mereka ke parlimen bukannya untuk membentuk kerajaan yang baru. Kerajaan Pusat tetap kekal ditangan BN. 

Memandangkan pilihanraya kecil ini bukan sahaja penting kepada kedua-dua pihak (BN dan PR), lebih 700 jentera PAS dari semenanjung telah berkampung di Sibu sejak sebelum penamaan calon lagi. Tetapi  kehadiran Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang di Sibu mulai Jumaat ini amat ditunggu-tunggu masyarakat Cina di sini  bagi menjelaskan kekeliruan tentang isu Negara Islam yang sengaja ditimbulkan dan diiputarbelitkan oleh SUPP dan BN dalam menghadapi pilihanraya kecil kali ini.

Kita tunggu keputusan pengundi-pengundi Sibu pada 16hb Mei ini sama ada untuk kekal status quo atau mencipta sejarah sekali lagi!

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: News, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: