Kalam Perantau

Icon

PRK Sibu jadi titik perubahan pilihanraya Sarawak ?

Oleh: Suhaimi Al-Maniri

Keputusan pilihan raya kecil parlimen Sibu yang berpihak kepada Pakatan Rakyat memberi gambaran buruk kepada BN untuk kekal relevan dalam pilihan raya negeri Sarawak selepas ini. Walaupun keputusan kali ini bagaimanapun menunjukkan DAP menang dengan kelebihan sebanyak 398 undi sahaja, namun ia menunjukkan BN kehilangan sokongan dengan begitu banyak

Calon DAP, Wong Ho Leng, memenangi pilihanraya kecil itu dengan majoriti 398 undi setelah memperolehi 18,845 undi menewaskan calon Barisan Nasional, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi dan calon Bebas, Narawi Haron, meraih 232 undi.

Tulisan Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Wan Nik Wan Yussof yang juga Timbalan Pengarah 1 Jabatan Pilihanaraya PAS Kelantan dalam Harakah Bil: 1359 (14-16Mei, 2010) berhubung dengan keputusan “PRK Sibu jadi titik perubahan pilihanraya Sarawak” bakal memberi nilai yang tepat kepada scenario politik Sarawak.

Manakala  saya pula, “PRK Sibu: penentu kemenangan BN atau PR?” dalam akhbar Siasah Bil: 200 (16-22 Mei, 2010) yang diedarkan sehari sebelum hari mengundi pada 16hb. Mei, 2010 yakin akan berlaku satu kejutan di Sibu bila mana ada gerakan dari pemimpin bumiputera bukan Islam seperti Datuk Daniel Tajem, bekas Timbalan Ketua Menteri Sarawak menyeru rakyat Sibu membuat perubahan kali ini sebagai persediaan awal mengubah pemerintahan di Sarawak.

Kehadiran Presiden PAS, Abdul Hadi Awang dengan lebih 700 jentera PAS dari Semenanjung membantu jentera DAP di Sibu telah berjaya menggagalkan propaganda undi DAP untuk Negara Islam yang sengaja diputarbelitkan SUPP dan BN dalam pilihanraya kecil ini.    

Taib Mahmud ditolak, Najib tidak diterima ?

Tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak menghabiskan banyak masa keemasannya sebagai Perdana Menteri pergi ke Sibu memberikan “gula-gula politik” pada masa kempen pilihanraya kecil ini untuk mendapatkan (membeli?) undi ternyata tidak berhasil.

Malah menurut peguam Karpal Singh, jika Najib tidak berhati-hati mencabuli Akta Kesalahan Pilihanraya menyebabkan beliau sendiri akan mengundang risiko bila menjanjikan kerajaan persekutuan akan memberi RM5 juta untuk projek tebatan banjir di Sibu jika BN menang pilihan raya berkenaan.

Pengundi Cina ini ada sikap berdikari yang tinggi. Pemberian projek-projek mi segera (seperti diumumkan oleh pemimpin BN) ini dianggap menghina mereka. Apatah lagi, apa saja projek yang diberikan itu, bagi mereka, sememangnya merupakan hak mereka.

Masyarakat yang dikenali dengan sikap berdikari ini menunjukkan sikap yang negatif apabila disogok dengan bentuk-bentuk sumbangan yang mendadak ketika tempoh kempen pilihan raya. Malah ada diantara mereka yang menyindir BN, kalau nak dapat peruntukan cepat, minta wakil-wakil rakyat mereka kosongkan kerusi segera. Bila pilihanraya kecil diadakan, barulah kerajaan BN membuat pembangunan ala “mi segera”.   

BN walaupun mempunyai kelebihan dari segi sumber kewangan bagi menjalankan jentera dan kempen pilihan raya, namun tidak berjaya mendalami perasaan pengundi Cina di Sibu.

Bagi kaum Cina, apalah sangat RM 18 juta yang diberikan kepada sekolah-sekolah Cina kerana selama ini pun mereka boleh membangun tanpa duit tersebut. Sama ada mereka undi BN ataupun tidak, duit tersebut tetap milik mereka.

Professor James Chin daripada Universiti Monash berkata, ia merupakan antara tiga pengajaran utama yang boleh diambil daripada pilihan raya kecil Sibu. “Pertama sekali, majoriti pengundi Cina menghantar mesej yang jelas kepada Taib supaya meletakkan jawatan. Saya rasa, Taib sudah terlalu lama memegang jawatan ketua menteri,” katanya.Taib menerajui Sarawak sejak tahun 1981, tahun yang sama menyaksikan Tun Dr Mahathir Mohamad dilantik sebagai perdana menteri.

Kedua, pengundi Cina juga telah muak dengan pemimpin-pemimpin SUPP. SUPP kekal tidak berubah semenjak dulu dengan pemimpin-pemimpin lama. Sekiranya anda lihat, kebanyakan pemimpin SUPP berusia lebih daripada 60 tahun. Malah mendiang Robert Lau memegang kerusi Sibu selama empat penggal. Saya rasa pengundi Sibu sedar bahawa mereka mahukan perubahan. SUPP gagal meraih sokongan daripada golongan muda masyarakat Cina dan mereka gagal menghasilkan pemimpin muda yang berkebolehan.

Ketiga; masyarakat Foochow itu sudah bersedia dengan komuniti lain di semenanjung untuk meninggalkan BN. Sekarang, ini menjadi satu realiti kepada masyarakat Cina Foochow di Sibu. Mereka (menerima) lebih kesedaran politik.

Sementara itu, Bernama melaporkan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, berkata BN menerima kekalahannya itu dengan hati terbuka dan keputusan itu harus dihormati kerana ia adalah pilihan rakyat. Katanya, kekalahan itu tidak seharusnya menjadi kayu ukur kepada situasi sebenar tentang sokongan rakyat Sarawak kepada BN setakat ini.

Chin juga berkata, “Mungkin tekaan saya salah kerana sukar untuk menjangka bilakah pilihan raya negeri akan diadakan. Tapi saya rasa, berikutan kekalahan di Sibu, Taib akan menyelaraskan pilihan raya negeri dengan pemilihan peringkat persekutuan”.

Keputusan pilihan raya kecil ini mungkin memaksa Abdul Taib untuk menunda tarikh pilihan raya negeri yang dijangka secara meluas akan berlangsung pada Julai tahun depan. Langkah ini lebih selamat untuk BN Sarawak kerana jika dilakukan serentak dengan Semenanjong, pemimpin-pemimpin pembangkang tidak dapat turun sepenuh masa untuk mencampurin urusan politrik Sarawak.

Pada pilihanraya Negeri Sarawak pada tahun 2006, 3 parti pembangkang utama di Sarawak SNAP, PKR dan DAP membentuk kerjasama Barisan Bersatu Sarawak. Sementara PAS tidak terlibat dan hanya mengadakan kerjasama dengan PKR  serta bertanding satu kerusi sahaja di Beting Maro dalam parlimen Batang Lupar.  

Keputusan 2006 mengejutkan BN Sarawak khususnya dikalangan kerusi Cina yang ditandingi oleh SUPP. SUPP tewas lima kerusi kepada DAP (Pending, Batu Lintang, Meradong, Bukit Asek dan Kidungan), satu kerusi kepada PKR (Padungan) dan satu kerusi kepada SNAP  (Engkili).

BN tidak boleh lagi menjadikan Sarawak dan Sabah sebagai deposit tetap untuk mereka terus memerintah Malaysia. Jika pilihanraya Sarawak terus diadakan secara berasingan, besar kemungkinan, pakatan pembangkang PKR-DAP-PAS atau PR Plus (termasuk SNAP) akan menjadi kerajaan negeri yang baru setelah rakyat muak dengan kuno BN.

Kita tunggu apa tindakan Taib Mahmud seterusnya selepas ini.

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , , , , , , ,

One Response

  1. pastimyy says:

    Salam,

    Satu set back yang ana nampak di dalam kebanyakan tulisan pimpinan PAS berkenaan PRK Sibu, tidak langsung menyentuh PAS Sarawak itu sendiri. Bagi ana, walaupun hanya sempat berkampung di Sibu lima hari sehingga hari pengundian berakhir, satu lonjakan bagi PAS Sarawak di mana ramai petugas2 PAS Sarawak yang hadir menginfaqkan diri. Ana mengira lebih daripada 70 petugas-petugas daripada PAS Sarawak sendiri yang datang dari seluruh pelusuk Sarawak, Miri, Bintulu, Sibu, Sarikei, Mukah, Kuching. Element ini ana merasakan perlu dilihat oleh kepimpinan PAS untuk mengekalkan momentum dan menambaj extasy bagi memenangi Pilihanraya Sarawak yang akan datang..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: