Kalam Perantau

Icon

Coretan Muktamar PAS ke 56: Islam Adil untuk Semua

Oleh: Suhaimi Al-Maniri

Muktamar PAS ke-56 berlangsung selama 3 hari dari 11 hingga 13hb. Jun, 2010 di Pusat Tarbiyah Islamiyyah Kelantan (Putik). Sebelum itu Muktamar Ulama, Pemuda dan Mustlimat diadakan pada 10hb. Jun, 2010 selepas perasmian dilakukan serentak pada 9hb. Jun, 2010 sebelah malam buat pertama kalinya oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Tema ucapan Dasar Presiden PAS, Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang pada kali ini adalah Islam Adil Untuk Semua meliputi berbagai perkara dengan menekankan tanggungjawab Islam dalam masyarakat majmuk disamping memberikan lebih perhatian kepada memantapkan pengurusan dalaman parti terutama yang melibatkan pemerkasaan parti dan tarbiyah, peranan majlis syura dan pimpinan pusat, tanggungjawab dewan ulama, pemuda, muslimat dan himpunan penyokong pas.  

Beberapa perkara lain yang menjadi inti pati ucapan dasar Presiden PAS kali ini adalah kegagalan konsep federalism dan masa depan Negara ditangan UMNO/BN terutama berhubung dengan krisis nilai, sosial dan ekonomi disamping peranan PAS diperingkat Antarabangsa.

Beberapa perwakilan yang saya temui menyifatkan Ucapan Dasar Presiden PAS bertemakan Islam Memimpin Perubahan yang menekankan kepada isu-isu dalaman negara sebagai tonggakan ucapan beliau dalam muktamar ke55 yang diadakan di Shah Alam pada tahun lepas lebih segar dan menampakkan kewibawaan PAS untuk memimpin perubahan politik dalam negara bagi menghadapi pilihanraya umum ke-13.

Keghairahan Muslimat, Peranan ILPAS dan IT 

Pada saya, muktamar PAS kali ini biasa sahaja dan tiada banyak kejutan yang berlaku kerana tiada pemilihan kepimpinan. Sungguhpun begitu, sambutan yang diberikan terhadap muktamar kali ini tetap meriah walaupun tiada pemilihan kepimpinan.

Apa yang menarik dan mencuri perhatian pemerhati muktamar dan media massa adalah keghairahan muslimat untuk mendapatkan kerusi Naib Presiden IV dan Timbalan Pesuruhjaya IV khusus untuk musllimat disamping 30 peratus wakil muslimat dalam kepimpinan parti.

Sehubungan dengan ini, Mahfuz Omar Naib Presiden PAS mencadangkan perlembagaan dipinda sekali lagi bagi manambahkan kerusi naib Presiden kepada 5 orang dengan 3 orang dipilih sekarang ini dan 2 orang lagi dilantik oleh Presiden dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat. Beberapa parti politik mengadakan peruntukan ini termasuk parti sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat, iaitu PKR dan DAP.

Dalam keghairahan untuk mendapatkan 30 peratus wakil muslimat dalam kepimpinan parti, muslimat sekali lagi tidak bersetuju dengan cadangan  (usul) mengadakan dewan muslimat muda atau seumpamanya (seperti yang pernah diusulkan dewan srikandi sebelum ini) bagi menyaingi parti-parti politik lain dalam menaikkan kouta perwakilan muslimat dalam berbagai peringkat kepimpinan parti.

Dalam wawancara dengan webtv muktamar56, Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat  cuba mencari jalan penyelesaian terhadap keperluan memenuhi aspirasi generasi muda muslimat dibawah 40 tahun bersama-sama dengan pemuda untuk membolehkan mereka mendokong gerakan memperkasakan gerak kerja pengundi muda terus mendokongi aspirasi perjuangan Pakatan Rakyat.

Apa yang menarik perhatian pihak media kali ini adalah, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang  mengumumkan Majlis Syura Ulama telah membenarkan calon-calon bukan Islam dari Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bertanding dalam pilihanraya umum ke-13 menggunakan logo PAS.

Malah seorang Professor Datuk Dr Zainal Kling dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pula meminta PAS menukarkan nama partinya, Parti Islam SeMalaysia kepada nama lain yang lebih mudah diterima kaum lain kerana membenarkan calon bukan Islam bertanding mewakili parti tersebut dalam pilihanraya umum akan datang.

Perkara ini ditempelak oleh Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dengan mengatakan adalah lebih baik profesor berkenaan menukarkan namanya dahulu sebelum menuntut PAS menggunakan nama baru kerana membenarkan bukan Islam bertanding mewakili parti itu.

“Tafsiran yang dibuat profesor itu kononnya PAS sudah menggadai prinsip kerana telah hilang keasliannya  adalah tidak benar,” kata Timbalan Presiden PAS itu pada penggulungan ucapan dasar Presiden.

Malah sebelum ini pun PAS pernah membenarkan Ibrahim Ali, Ahli Parlimen PAS yang bukan ahli PAS menggunakan lambang PAS dalam pilihanraya umum ke-12 yang lepas, Apa salahnya ahli sayap baru PAS, DHPP dibenarkan menggunakan logo tersebut.

Saya tidak pasti apa janji Ibrahim Ali dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS dan kepimpinan PAS terutama di Kelantan sehingga menyebabkan Ibrahim Ali yang tidak ada kena mengena dengan parti tersebut menggunakan logo PAS.

Muktamar PAS kali ini tidak banyak isu  yang boleh melaga-lagakan PAS dengan parti-parti Pakatan Rakyat yang lain khususnya PKR dan DAP. Turut mencuit perhatian media bagi menguji keutuhan PR adalah permintaan wakil Perlis bagi menjadikan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Mursyidul Am Pakatan Rakyat.

Bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-13, Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman, Ketua Pengarah Pilihanraya PAS akan menumpukan strateginya kepada strategi politik dan strategi taktikal. Untuk tujuan ini, Institut Latihan Pilihanraya PAS  (ILPAS) akan dilancarkan bagi melatih kira-kira 50-60 orang petugas mahir dan amilin yang mantap disetiap negeri  melalui penyediaan 4 modul iaitu asas perjuangan PAS adalah ibadah, model perundangan pilihanraya, strategi pilihanraya dan teknikal yang terlibat sepanjang gerak kerja piliharaya seperti agen tempat mengundi (polling agent), agen kira undi (counting agent) dan undi pos.

Petikan  dari web rasmi Muktamar PAS ke56 di alamat  http://muktamar56.pas.org.my, Datuk Seri Abdul Hadi Awang,   Presiden PAS dilaporkan bersyukur kerana PAS mempunyai satu pasukan pekerja profesional ICT yang konsisten setelah 10 tahun ia diwujudkan kerana pasukan ini mampu memberikan sumbangan walaupun peranannya tidak kelihatan tetapi apa yang membanggakan ialah hasil dan kesan yang dapat dirasai semua peringkat dalam dan luar parti.

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: