Kalam Perantau

Icon

PRK Batu dan Siputeh: Polemik yang disengajakan?

Oleh: Suhaimi Al-Maniri

Tindakan Hakim Mahkamah Tinggi pada 17hb Jun lalu menurunkan denda 6 bulan penjara dan denda RM 3,000 yang dibuat oleh Mahkamah Majistret pada Oktober tahun lepas kepada denda RM 2,000 atau 2 bulan penjara telah menjadi polemik baru sama ada kerusi Batu kosong atau pun tidak?

Pertikaian pada masa ini adalah tertumpu pada kesan denda tersebut ke atas kerusi Tian Chua memandangkan Perkara 48 perlembagaan persekutuan menetapkan bahawa kerusi seseorang wakil rakyat boleh dibatalkan oleh mana-mana mahkamah sekiranya didenda “tidak kurang daripada RM 2,000”. 

Cadangan mudah Timbalan Speaker Parlimen, jika Tian Chua masuk penjara selama dua bulan sudah tentu kerusinya selamat sebab hukuman itu adalah denda RM 2,000 atau penjara dua bulan.

Karpal Singh dilaporkan memberitahu media di mahkamah Jalan Duta, pada tahun 1975, Ahli parlimen DAP terpaksa mengosongkan kerusi Menglembu selepas dipenjarakan 6 bulan dan didenda RM 2,000.  Dalam kes Tian Chua, Hakim Mahkamah Tingi, Dato’ Ghazali Cha menyebut Tian Chua didenda RM 2,000 atau 2 bulan penjara untuk mengelakkan diadakan pilihanraya kecil parlimen Batu.

Sementara itu beberapa pakar perlembagaan seperti Professor Undang-undang Dr Aziz Bari, bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Dato’ NH Chan dan peguambela Karpal Singh tetap mengatakan kerusi Parlimen Batu itu mesti dikosongkan jika denda yang dikenakan itu RM 2,000.

Ini jelas dalam Artikel 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan menyebut seseorang ahli parlimen gugur jika beliau dihukum penjara tidak kurang dari setahun atau denda tidak kurang RM 2,000.  Apa yang hendak dibelit lagi?

Dr Aziz Bari menyebut “dalam kes Tian Chua, dia didenda RM 2,000. Orang biasa yang tidak belajar undang-undang pun tahu maksud ‘tidak kurang daripada dua ribu’.. Dan saya pun pelik kenapa soal mengelakkan pilihanraya kecil disebut oleh hakim Dato’ Ghazali Cha” 

Bagi Professor undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu, hakim patut mengelakkan meletakkan mahkamah dalam kontroversi. Bukan kerja hakim untuk mengatakan bahawa pilihanraya kecil patut diadakan ataupun tidak. Kerana kesilapan hakim berkenaan seluruh Negara menjadi kelam kabut.  

Pada saya, sepatutnya dalam kes Tian Chua ini, hakim berkenaan tidak perlu menyebut untuk mengelakka mengadakan pilihanraya kecil atau tidak. Jika beliau tidak mahu pilihanraya kecil diadakan, denda sahaja RM 1,999. Tidak jadi polemik yang berpanjangan.

Tindakan beliau menetapkan RM 2,000 itu lah menyebabkan berlakunya polemik, melainkan beliau hendak perkara ini dipolemikkan walaupun Tian Chua diberikan tempoh selama 14 hari untuk merayu keputusan Mahkamah Tinggin itu yang menetapkan denda sebanyak RM 2,000 atau 2 bulan penjara atas kesalahan menggigit polis.

Begitu juga dengan satu lagi keputusan mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengistiharkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong dan membuka laluan kepada pilihanraya kecil jika penyandangnya, Datuk Abu Hasan Sarif dari UMNO/BN gagal dalam rayuannya.   

Kedua-dua kerusi ini menjadi polemik, sama ada diadakan pilihnaraya kecil atau tidak di kedua-dua kerusi berkenaan  kerana kedua-dua penyandangnya membuat rayuan dan mahkamah pula mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan.

Jika keputusan dibuat selepas bulan April tahun depan, bermakna jika kerusi tersebut kosong, pilihanraya tidak perlu diadakan. Ini adalah pilihan yang mungkin ditunggu-tunggu setelah 10 pilihanraya kecil diadakan selepas PRU ke-13 tidak memihak kepada an BN kecuali Batang Ai (Sarawak), Bagan Pinang (Negeri Sembilan) dan Hulu Selangor (Selangor) sahaja.

Sebaliknya BN kecundang di Permatang Pauh (Penang), Penanti (Penang), Permatang Pasir (penang), Kuala Terengganu (Terengganu), Bukit Gantang (Perak), Bukit Selambau (Kedah) dan Sibu (Sarawak).

Sebab itu SPR tidak bersedia mengadakan pilihanraya kecil walaupun  beberapa kerusi telah diisytiharkan kosong oleh Speaker DUN seperti Behrang dan Changkat Jering serta Jelapang oleh Speaker DUN Perak sebelum ini. 

Disebalik Rombakan Kepimpinan PKR Selangor

Rombakan kepimpinan PKR Selangor pada hujung minggu lepas sekali lagi mencetus polemik bila Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor mengosongkan kerusi Pengerusi, Majlis Kepimpinan PKR Negeri Selangor dan diambil aliih oleh Azmin Ali, Naib Presiden PKR.

Menjelang beberapa bulan lagi pemilihan kepimpinan PKR, kita tidak pasti apa percaturan politik PKR dan Anwar Ibrahim sendiri dalam hal ini. Media perdana pro BN membuat serangan psikologi kepada rakyat bahawa PR khususnya PKR sedang bergolak dan tidak boleh diberikan pengharapan untuk memerintah.

Apa yang dilakukan oleh PKR ini bukanlah sesuatu yang ganjil dalam percaturan politik. Cuba lihat kepada UMNO yang menjadi tunjang BN. Kepimpinan mereka juga caca-merba. Kenapa tidak lantik Datuk Ahmad Said yang menjadi Menteri Besar Terengganu sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu tetapi melantik Datuk Hishamuddin Tun Husein, Naib Presiden UMNO dari Johor sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu.     

Sepatutnya bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Khir Toyo yang tidak dilantik semula sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor melihat dahulu kepada kepimpinan UMNO yang caca merba, bukan sahaja di Terengganu yang diperintah oleh UMNO/BN, malah kecelaruan ini merebak kepada negeri yang diperintah oleh kerajaan Pakartan Rakyat termasuk di Selangor, Wilayah Persekutuan, Kedah dan Pulau Pinang sebelum membuat komen terhadap rombakan kepimpinan PKR Selangor.

Bagi negeri yang dikuasaia Pakatan Rakyat, hanya di Kelantan sahaja UMNO mempunyai pemimpin mereka sendiri untuk menerajui Perhubungan Negeri tersebut. Di Selangor, UMNO terpaksa mendapatkan khidmat Datuk Seri Najib Tun Razak, Presiden UMNO sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO disebabkan UMNO Selangor telah ketandusan pemimpin yang berwibawa. Begitu juga UMNO Wilayah Persekutuan terpaksa diserahkan kepada Tan Sri Muhyidin Yassin, Timbalan Pressiden UMNO.   

Manakala Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Naib Presden UMNO dihantar menerajui Perhubungan UMNO Pulau Pinang dan Datuk Shafie Apdal pula menerajui Perhubungan UMNO Kedah.  

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: