Kalam Perantau

Icon

Tindakan MB punca perpecahan BN parah

KUALA TERENGGANU – Tindakan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said merombak lima portfolio Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) diramal membawa perpecahan lebih parah dalam kalangan pemimpin Barisan Nasional (BN), khususnya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Timbalan Ketua Penerangan PAS Negeri Terengganu, Zakaria Dagang berkata, keadaan itu disebabkan Ahmad menggunakan kuasanya tanpa mengambil kira pandangan atau berbincang dengan Exco beliau.

Zakaria turut menyifatkan ada sesuatu yang tidak kena berhubung rombakan yang dibuat baru-baru ini memandangkan beberapa Exco yang bertukar portfolio tidak dimaklumkan lebih awal.

“Apabila berlaku keadaan begini, MB dilihat sengaja mahu mencari pasal yang mungkin menyebabkan berlaku keadaan lebih buruk yang boleh membawa perpecahan,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ahmad bahawa keputusan rombakan Exco yang diumumkan baru-baru ini mendapat keizinan daripada Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak Ahmad membuat perbincangan dengan pihak lain yang bukan Exco sebelum memutuskan sedemikian.

“Mungkin beliau sudah bincang dulu atau minta pandangan atau memaklumkan pandangan beliau, tetapi apabila berlaku seperti ini, ia kelihatan seolah-olah Ahmad menggunakan kuasa tanpa mengira pandangan mereka (Exco), sedangkan Exco berkenaan bekerja dengan beliau sebagai satu pasukan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Filed under: News, , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: