Kalam Perantau

Icon

Kaum lain terima negara Islam acuan Pas

KUALA TERENGGANU – Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Harun Taib menganggap hanya Pengerusi DAP, Karpal Singh sahaja tidak memahami konsep penubuhan negara Islam acuan Pas sehingga sanggup menimbulkan semula kontroversi dengan membantah perkara itu.

Menurutnya, Pas tidak perlu membuat penjelasan rasmi kepada beliau kerana pendirian tersebut sudah lama diperkatakan di mana golongan bukan Islam lain telah memahaminya.

Katanya, sudah banyak ceramah diadakan dan hanya Karpal sahaja yang tidak hadir mendengar penerangan mengenai perkara itu menyebabkan Karpal sehingga kini tidak faham.

“Kita sudah buat banyak ‘round’ dengan DAP melibatkan orang Cina dan India, mereka boleh terima, cuma Karpal sahaja yang tidak hadir majlis kita. Jadi, penjelasan secara rasmi tidak perlu,” katanya kepada :Sinar Harian: ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan Karpal yang sebelum ini tetap dengan pendiriannya membantah penubuhan sebuah negara Islam acuan Pas.

Harun yang juga Ketua Dewan Ulama Pas Pusat berkata, isu tersebut sudah lama dibangkitkan sejak 1980-an lagi.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan isu yang timbul sekarang sengaja dibangkitkan dengan tujuan memanaskan keadaan ketika berada di ambang prapilihan raya umum.

“Biasa kalau dekat dengan pilihan raya umum, media akan cuba mencetuskan kontroversi. Melihat perkembangan ini, kita rasa pilihan raya umum sudah dekat,” katanya.

Sehubungan itu, Harun percaya, isu berkenaan yang dilihat hangat dikaitkan dengan Pas tidak akan sesekali mengeruhkan hubungan kerjasama parti itu dengan DAP

Filed under: News, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: