Kalam Perantau

Icon

UMNO, MCA atau DAP mana yang ikhlas?

KOTA BHARU 11 Ogos – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat  menolak kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyifatkan kerjasama Pas dan DAP bukan satu perkongsian yang ikhlas.
Beliau sebaliknya mempersoalkan sejauh mana keikhlasan hubungan antara UMNO dan MCA.

“Yang UMNO dengan MCA itu ikhlaskah? Pas bila baik dengan UMNO, UMNO mamah Pas, dia telan Pas, jadi nak buat apa lagi,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri itu dalam blog http://chedet.co.cc.

Menurut Dr. Mahathir, tindakan Pas itu bukanlah satu perkongsian yang ikhlas sebaliknya parti itu hanya ingin mendapatkan sokongan dan undi kaum Cina semata-mata.

Dr. Mahathir dalam blognya itu turut menyifatkan tindakan Pas bersekongkol dengan DAP sebagai contoh jelas hipokrasi masih menebal dalam politik di negara ini.

Sementara itu, ditanya sama ada Pas akan mengurangkan kempen politiknya sepanjang bulan Ramadan ini, Nik Abdul Aziz berkata, ia terpulang kepada kebijaksanaan pemimpin dan aktivis parti.

Katanya, Pas adalah sebuah parti berdaftar dan bebas membuat kegiatannya pada bila-bila masa.

“Kaedah kempen itu atas masing-masing, saya dalam ceramah saya jarang sebut parti, kecuali dalam majlis parti sendiri. Program lainnya saya tekankan Islam, ekonomi cara Islam, akidah cara Islam, sosial cara Islam.

“Politik dalam Islam adalah sedaging. Islam tidak boleh bergerak tanpa berpolitik dan politik pula mesti turut Islam, amalan politik Islam lebih demokratik daripada sistem demokrasi yang ada,” katanya.

Advertisements

Filed under: News, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: