Kalam Perantau

Icon

Isu Istana Kelantan : Majlis Perajaan Negeri lebih berkuasa

KUALA LUMPUR – Pemasyhuran Sultan Kelantan yang baru, Sultan Muhammad V (gambar) tidak perlu mendapat persetujuan daripada Kerajaan Pusat kerana Majlis Perajaan negeri lebih berkuasa dalam perkara tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, apabila berlakunya sesuatu lantikan oleh majlis tersebut, apa yang perlu dilakukan adalah pemasyhuran iaitu memaklumkan kepada rakyat.

“Sebagai kerajaan, sebenarnya kita tidak boleh campur tangan dalam apa yang berlaku di dalam institusi beraja di Kelantan kerana mereka ada Majlis Perajaan yang boleh menentukan siapa yang berhak menjadi sultan.

“Apabila mereka telah menentukan siapa yang menjadi sultan, proses seterusnya adalah pemasyhuran, maknanya memaklumkan kepada rakyat.

“Jadi, kalau kita faham sistem ini, tidak ada ruang dan sebab mengapa pihak Kerajaan Pusat, mengapa kerajaan negeri dan mengapa rakyat perlu mempertikaikan apa yang berlaku di istana Kelantan itu,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya, di Parlimen hari ini.

Beliau mengulas permintaan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang meminta Majlis Raja-Raja, Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri memberi perhatian serius terhadap krisis istana di Kelantan yang berlanjutan bagi mengelakkan kegelisahan dan kekeliruan rakyat dengan situasi semasa di negeri itu.

Sultan Muhammad V (Tuanku Muhammad Faris Petra) dilantik sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada 24 Mei tahun lalu oleh Majlis Perajaan kerana ayahandanya, Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra gering dan dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada 13 September lalu.

Mohamed Nazri berkata, institusi beraja di Kelantan telah wujud sebelum kewujudan Kerajaan Pusat pada 1957 malah tidak pernah berlaku pemasyhuran sultan perlu melibatkan persetujuan kerajaan pusat atau negeri.

“Tidak ada masalah dalam pemasyhuran itu. Jadi, takkan jika hanya Tengku Razaleigh tidak berpuas hati kita akan ambil kira pandangan beliau dan tidak pernah berlaku pun rakyat, Kerajaan Pusat atau kerajaan negeri dilibatkan dalam soal pemasyhuran sultan,” katanya.

Beliau berkata, isu tersebut juga tidak layak dibawa ke mahkamah khas kerana mahkamah itu hanya membicarakan salah laku seorang raja, bukan untuk pertikaian sama ada pemasyhuran itu sah atau tidak.

“Pemasyhuran ini (Sultan Muhammad V) perlu diterima semua. Apabila dimaklumkan kepada Pusat dan kita terima, bukan untuk kita iktiraf pun kerana ia tak perlu pengiktirafan daripada kita (Kerajaan Pusat),” katanya

Advertisements

Filed under: News, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: