Kalam Perantau

Icon

Tahniah! Anak Pulau Tambisan angkat sumpah Yang Dipertua Sabah baru

Menurut sumber dari Sabah, buat pertama kalinya  anak Sandakan diangkat menjadi Tuan Yang Di Pertua Negeri. Kebetulah pula Datuk Juhar anak kelahiran Pulau Tambisan, sebuah pulau di sebelah Pantai Timur Sabah. Rata-rata rakyat negeri Sabah menyambut baik perlantikan beliau, seorang yang agak pendiam dan tiada isu kontroversi sepanjang keterlibatan beliau dalam politik.

Difahamkan Datuk Juhar adalah salah seorang ahli jamaah di Masjid Kg Bangka-Bangka, sebuah perkampungan tradisi bumiputera berdekatan dengan Taman Kingfisher, Universiti Malaysia Sabah, Menara Tun Mustapha dan Kompleks Pentadbiran Persekutuan

Adik beliau YB Senator Datuk Armani Haji Mahiruddin adalah Ketua Wanita UMNO Sabah – moderator

Juhar angkat sumpah Yang Dipertua Sabah baru

Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah Datuk Seri Panglima Juhar Mahiruddin hari ini mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah yang baru.
   
Beliau mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Negeri Ke-10 di hadapan Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum pada upacara yang berlangsung di Istana Negeri.
   
Sejurus selepas Istiadat Lafaz Sumpah itu, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman memberi ucapan tahniah dan melafazkan ikrar taat setia kepada Juhar.

Juhar, 57, menggantikan Tun Ahmadshah Abdullah yang tamat perkhidmatan sebagai Yang Dipertua Negeri semalam selepas dua penggal memegang jawatan itu.

Di bawah Perlembagaan Negeri, Yang Dipertua Negeri yang dilantik akan berkhidmat selama empat tahun bagi satu penggal.

Juhar dilahirkan pada 5 Nov, 1953 di Kampung Tambisan, Sandakan dan berkelulusan Sarjana Muda Undang-undang dari Wolverhampton Polytechnic, England.

Beliau memulakan kariernya dalam perkhidmatan awam sebagai majistret kelas pertama pada 1982, sebelum menjadi seorang setiausaha politik di Jabatan Ketua Menteri empat tahun kemudian.
   
Beliau pernah dilantik sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat semasa menjadi anggota Parlimen kawasan Kinabatangan antara 1990-1999, sebelum memegang jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri pada 2002.
   
Juhar telah mendirikan rumahtangga dengan Datin Seri Panglima Norlidah RM Jasni dan dikurniakan dua anak lelaki dan dua anak perempuan.

– Bernama

Advertisements

Filed under: News, , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: