Kalam Perantau

Icon

PRK lagi: Selepas Tenang, Merlimau pula

Oleh SUHAIMI AL-MANIRI

Tulisan saya dalam kolum ini minggu lepas menjangkakan suhu politik politik negara menjadi semakin panas pada tahun ini berikutan Pilihanraya Kecil (PRK) Tenang pada 30hb. Januari nanti. Belum pun sempat penamaan calon PRK Tenang diadakan pada 22hb. Januari, lepas, satu lagi pilihanraya kecil yang ke-15 pula akan diadakan di Merlimau, Melaka berikutan kematian Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan pada 20hb. Oktober lepas.

DUN Merlimau mempunyai jumlah pengundi sebanyak 10,471 dengan pecahan komposisi pengundi 64 peratus Melayu, 21 peratus China dan 14 peratus India. Dalam pilihanraya umum 2008 yang lepas, Hidhir yang bertanding atas tiket BN (UMNO) mendapat undi sebanyak 4,981 mengalahkan calon PAS, Jasme Tompang (undi: 2827) dengan majoriti 2,154. Sebelum itu pada pilihanraya umum 2004, beliau menang dengan majoriti 5,087 setelah  mendapat 6,332 undi berbanding dengan calon PKR, S Jayantas yang mendapat 1,245 undi.   

Semua negeri lain telah ada pilihanraya kecil, iaitu Kedah (Bukit Selambau; kekal dimenangi PKR), Pulau Pinang, Permatang Pauh dan Penanti; kekal dimenangi PKR, Permatang Pasir; kekal dimenangi PAS), Perak (Bukit Gantang; kekal dimenangi PAS), Selangor (Hulu Selangor; dirampas BN (MIC) dari PKR), Kelantan (Manek Ural; kekal dimenangi PAS, Galas dirampas BN dari PAS), Terengganu (Kuala Terengganu dirampas PAS dari BN9UMNO), Negeri Sembilan (Bagan Pinang kekal dimenangi BN), Sarawak (Batang Ai kekal dimenangi BN; Sibu dirampas DAP dari BN) dan Sabah (Batu Sapi kekal dimenangi BN).

Setakat ini hanya di Perlis dan Pahang serta Wilayah Persekutuan sahaja lagi yang belum ada pilihanraya kecil. Setakat 13 pilihanraya kecil yang lepas, hanya 4 kerusi sahaja yang berpindah dari parti yang menyandang sebelumnya; Kuala Terengganu dari UMNO (BN) kepada PAS (PR), Hulu Selangor dari PKR (PR) kepada MIC (BN), Sibu dari SUPP (BN) kepada DAP (PR) dan yang terakhir Galas dari PAS (PR) kepada UMNO (BN). Selainnya kekal kepada penyandang sebelumnya.Kedudukan sekarang BN Versus PR adalah seri 2-2.

Cikgu Mala ada peluang buat kejutan?

Kelantangan Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, Ketua Pergerakan Wanita UMNO untuk meletakkan Haslinda Salleh, Ketua Wanita UMNO bahagian Labis  sebagai calon BN pada kerusi pengundi wanita melebihi 50 ini pada pilihan raya kecil Tenang ini tidak menjadi kenyataan.

Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Ketua Pergerakan Wanita UMNO yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat perlu memperjuangkan Wanita UMNO diletakkan sebagai  calon kerusi DUN Merlimau yang juga wanita menjadi  pengundi majoriti melebihi 50 peratus juga. Pada masa itu, Shahrizat sekali lagi boleh meminta Ketua Wanita UMNO Jasin pula dicalunkan.

Cuma Shahrizat perlu sedar, UMNO dibawah kepimpinan Najib sekarang ini berbeza dengan dibawah kepimpinan Pak Lah (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi). Najib telah menekankan hanya calon yang mempunyai kreteria untuk menang sahaja akan dipilih sebagai calon untuk mengelak BN kehilangan kerusi yang dipertandingkan. Dia tegas untuk tidak memilih Ketua Bahagian, Setiausaha Politik atau orang yang rapat dengannya ‘yang tidak boleh membawa kepada kemenangan’ dalam pilihanraa umum ke-13 nanti.  

Di Bagan Pinang, Najib berani memperjudikan Isa Samad sekali lagi kerana ada potensi untuk menang walaupun sudah di’pencen’kan dan tidak berapa ‘selesa’ dengan Menteri Besar Negeri Sembilan. Terbaru di Galas, Najib juga meletakkan muka baru walaupun calon lama, Saupi Deraman berminat untuk bertanding semula menebuskan kekalahannya yang tipis kepada PAS dalam PRU 2008.

Begitu juga di Hulu Selangor, Najib tidak merestui G.Palanivel, Timbalan Presiden MIC dan calon yang kalah di Hulu Selangor bertanding sekali lagi dalam pilihanraya kecil selepas itu kerana tiada peluang untuk menang semula. Ternyata percaturan Najib meletakkann muka baru, P.kamalanthan membuahkan hasil merampas semula kerusi berkenaan daripada PKR.

BN seolah-olah terkejut atau tidak percaya PAS meletakkan calon wanita Normala Sudirman, 38, Ketua Muslimat Labis yang lebih dikenali sebagai Cikgu Mala, bekas guru sekolah menengah di Tenang  dalam pilihanraya kecil ini.

Sabtu, 22hb Januari lepas, saya berpeluang pergi melihat sendiri proses penamaan calon yang diadakan di majlis Daerah Labis. Entah apa sebab saya pun tak pasti, saya tergerak hati untuk berarak mengiri calon pada hari tersebut. Biasanya saya hanya meninjau dari jauh sahaja untuk melihat suasana. 

Buat pertama kali saya diberitahu oleh orang-orang Labis bahawa mereka terkejut bila PAS dan parti-parti PR mampu membawa begitu ramai penyokong (dianggarkan lebih 10,000 orang) dan mereka melihat sendiri penyokong-penyokong PR hari itu melebihi penyokong calon BN. Beberapa orang Cina dan Melayu yang saya temui, mereka tidak segan silu mengatakan PAS membuat percaturan yang bijak kali ini meletakkan Cikgu Mala sebagai calon. 

Aura Cikgu Mala cepat merebak di Labis sebaik sahaja namanya diumumkan sebagai calon. Sejak itu percaturan UMNO mula tidak kena. Bermula dengan adegan, suaminya nak ditukarkan ke JB dalam masa 24 jam, tapi tak jadi kerana bantahan dan menyebabkan rakyat semakin benci kepada UMNO. Begitu juga UMNO tidak mampu memperjudikan Ketua Wanita Labis di kerusi DUN Tenang yang majoriti pengundinya adalah wanita. Sebaliknya BN terpaksa meletakkan  Mohd Azhar Ibrahim, seorang Penolong Pegawai Daerah (ADO) di Rengit sebagai calon “payung terjun” BN.  

Berjayakah Tok Ai (nama panggilan Azhar) menjaga air muka Tan Sri Muhyiddin untuk menang di sini? Jika Kak Ijat (nama timangan Shahrizat) dan wanita UMNO berpegang kepada perjuangan mereka untuk melihat lebih ramai wanita berada dalam DUN atau parlimen, tidak menjadi masalah bagi wanita UMNO memberikan laluan kepada Cikgu Mala memenangi pilihanraya kecil ini kerana pilihanraya umum akan diadakan beberapa bulan sahaja lagi. Jika Cikgu Mala menang sekalipun ianya tidak menjejaskan pemerintahan UMNO di Johor.

Artikel ini diterbit untuk akhbar Siasah

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: