Kalam Perantau

Icon

Pemilihan PAS dan PRU ke-13

Oleh : Shuhaimi Al-Maniri

Ketika semua parti bersiap sedia untuk menghadapi Pilihanraya Umum ke-13 yang dijangkakan akan diadakan pada pertengahan tahun ini atau selewat-lewatnya sukuan pertama tahun 2011, kebanyakkan parti terutamanya dari komponen Barisan Nasional telah menagguhkan pemilihan kepimpinan mereka kepada selepas selesai
Pilihanraya umum tersebut.

Tetapi sebaliknya berlaku bagi komponen Pakatan Rakyat. Mereka tetap meneruskan proses pemilihan kepimpinan mereka seperti biasa. Pada hujung tahun lepas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah mengadakan pemilihan kepimpinan mereka berkonsepkan ‘satu ahli, satu undi’ buat pertama kalinya dalam sejarah parti-parti politik di negara kita.

Pada pertengahan tahun ini, PAS pula akan mengadakan pemilihan kepimpinan parti mereka yang diadakan selama 2 tahun sekali. Kali terakhir pemilihan PAS adalah dalam muktamarnya yang ke-55 pada tahun 2009 yang diadakan di Shah Alam, Selangor.

Pada tahun tersebut, pemilihan lebih tertumpu kepada kerusi Timbalan Presiden dan Naib Presiden. Dalam pertandingan 3 penjuru Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa berjaya mengekalkan kerusinya mengatasi dua calon lain, iaitu Husam Musa dan Mohamad Sabu.

Kedua-duanya tidak mempertahan kerusi Naib Presiden yang disandang mereka sebelum itu. Seorang lagi Naib Presiden, iaitu Ustaz Ahmad Awang juga tidak bertanding. Akhirnya, PAS berjaya memperolehi 3 Naib Presiden yang baru terdiri dari Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man, Sallahuddin Ayub dan Mahfuz Omar.

Ketika dihubungi oleh seorang exco Kerajaan Negeri beberapa hari lepas, saya berpendapat pemilihan kali ini sekiranya berlaku (dan saya yakin tetap berlaku), ianya tidaklah sehebat pada tahun 2009.  Dia berkata, ‘ya ka?’.

Saya berkata, sekiranya diserahkan kepada aktivis parti sepenuhnya, saya yakin pemilihan kali ini akan berakhir dengan aman seperti zaman sebelum adanya dunia blog, facebook, twitter dan lain-lainnya.

Beberapa calon yang disebut-sebut akan bertanding telah dimulakan oleh media dan blogger-blogger tertentu bagi memporakperandakan ketenangan dan keharmonian PAS sebagai sebuah parti politik dan jamaah Islam.

Pemilihan ini nampak rancak dalam dunia maya sahaja, hakikatnya di peringkat bawah ahli-ahli PAS lebih bertumpu untuk pilihanraya umum ke-13 tanpa ‘ambil pusing’ secara berlebihan tentang pemilihan kepimpinan parti dalam muktamar PAS kali ini. Bagi sesetengah dari mereka, apa pentingnya tukar kepimpinan parti, kalau kalah pilihanraya.

Pemilihan PAS kali ini sengit?

Dalam keadaan perhatian tertumpu kepada Pilihanraya Negeri Sarawak pada 6 hingga 16 April ini, sebuah akhbar harian yang dipercayai banyak dibaca oleh ahli-ahli PAS pada keluaran 28hb. Mac, 2011 telah memberikan tajuk utama ‘Siapa Ganti Nasha’ dengan memasukkan 4 gambar dibawah tajuk tersebut, iaitu Sallehuddin, Tuan Ibrahim, Mahfuz dan Husam.

Sejak kerusi Timbalan Presiden dipertandingkan secara terbuka sejak beberapa sesi lepas, kerusi ini sentiasa menjadi fokus setiap kali pemilihan PAS diadakan. Banyak pihak yang sukakan pertandingan sebegini berlaku kerana merancakkan ‘politicking’ dalaman PAS.

Harakahdaily melaporkan Tuan Ibrahim Tuan Man awal-awal lagi telah mengumumkan tidak mahu bertanding jawatan Timbalan Presiden. Sallehuddin dilaporkan dalam akhbar harian berkenaan tidak berminat untuk mengintai kerusi Timbalan Presiden.

Dilaporkan juga oleh akhbar berkenaan, Mahfuz Omar dan Husam Musa tidak memberikan kata putus tentang kemungkinan bertanding kerusi Timbalan Presiden PAS pada pemilihan kali ini. Husam pernah bertanding kerusi berkenaan dalam pemilihan sesi lepas. 

Manakala Mohamad Sabu yang pernah bertanding Timbalan Presiden pada sesi lepas juga dilaporkan dalam satu media tertentu sedang ‘tunggu dan lihat’ perkembangan selanjutnya setelah mendapat pencalonan pertama dari kawasan Kubang Kerian.
 
Saya sebenarnya tidak berminat untuk mengulas tentang pemilihan PAS ni tetapi menyebut secara sepintas lalu apa yang dipaparkan oleh media dan media baru dalam menghadapi pemilihan PAS kali ini.

Selain mengadakan ‘adu domba’ dalam pemilihan kali ini, media juga kelihatan bersungguh-sungguh hendak memerangkap pemimpin PAS terutamanya Mursyidul Am dan Presiden PAS untuk menonton video lucah (18SX) bikinan “Trio UMNO” yang Anwar Ibrahim dikatakan sebagai pelakon utama.
 
Ketika UMNO dikatakan sudah kuat dan pulih dari tsunami 2008, kenapakah usaha-usaha sebegini dilakukan yang menyebabkan bukan sahaja maruah UMNO itu sendiri jatuh, tetapi ianya menyebabkan orang menjadi muak dan benci dengan pemimpin Melayu dan Islam.

Jika Anwar sudah tidak berpengaruh, biarkan sahaja ianya ditolak oleh rakyat dalam PRU ke-13 nanti. Kenapa UMNO dan BN beria-ia nak PAS berpisah dengan PKR dan DAP? Biarkan sahaja rakyat yang tentukan sama ada nak undi BN semula atau memilih PR!

Sama ada rakyat memilih UMNO atau PAS, kerusi tersebut tetap ditangan kepimpinan Melayu. Sama ada PR atau BN, teras politik masih lagi ditangan orang Melayu. Sebab itu PAS telah lahirkan slogan terbarunya, “PAS Ganti UMNO” sesudah “PAS For All” diterima dengan baik oleh masyarakat. 

Artkile ini diterbit untuk akhbar Siasah          

Advertisements

Filed under: Siasah, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: