Kalam Perantau

Icon

PERANTAU Mendokong Tawaran Terengganu Maju Berkat Sejahtera Pada PRU Ke-14

 

Oleh : Shuhaimi Al-Maniri

Parlimen akan dibubarkan pada bila-bila masa bagi memberikan laluan kepada PRU ke-14. Pada pengamatan pengkaji politik, sama ada BN berjaya mengekalkan pemerintahan atau tidak selepas PRU ke-14, saya optimis Terengganu akan mendapat seorang Menteri Besar yang baharu yang lebih berwibawa bukan. hanya ‘gah’ dengan slogan Transformasi Terengganu Baharu (TTB) tetapi apa yang ‘ditransformkan’ tidak dirasai dan  dipersoalkan rakyat.

Dalam kolum Kalam Perantau (Harakah bil: 2296; 10-12 November 2017) saya ada menulis, selepas PRU ke-14: Terengganu akan mendapat MB baharu? Apa yang berlaku di Terengganu? Cakap-cakap di Terengganu ketika ini, rakyat memerlukan Menteri Besar yang baharu yang dilihat berwibawa untuk mentadbir seluruh negeri bukan sekadar Seberang Takir sahaja.

Kedudukan Menteri Besar sekarang, Ahmad Razif Abdul Rahman kini dilihat goyah dan sukar untuk dikekalkan selepas PRU ke-14. Kini beliau hanya dilihat ‘proksi sementara’ Datuk Seri Najib Razak selepas Perdana Menteri berjaya ‘mereda’kan kemurkaan Sultan Terengganu. Pertanyaan yang popular sekarang, siapa akan menggantikan beliau?

Siapakah calon Menteri Besar yang dapat ‘membangunkan semula’ negeri Terengganu yang masih menjadi negeri yang mundur, walaupun hasil petroleum berbillion ringgit? Banyak isu pembangunan dan ekonomi yang perlu dirancang semula selepas ini oleh sebuah kerajaan yang baharu.

Pendapatan negeri Terengganu secara purata  sekitar RM 1.8 bilion setahun.    Mengikut rekod (Bajet Terengganu 2005 – 2017), hasil royalti minyak (dana khas) terkumpul sejak 2005 sehingga 2016 adalah RM 18 bilion dengan purata pendapatan tahunan royalty miyak RM 1.6 bilion.  Lain-lain pendapatan adalah dalam sekitar purata RM 200 juta setahun.

PAS Terengganu
Saya yang diminta menjadi ‘moderator’ kepada wacana ini yang bertemakan ‘Terengganu Maju Berkat Sejahtera’ berasa sangat sedih dan merasa bimbang bila data-data yang ada menunjukkan bahawa rakyat negeri Terengganu terus diselimuti dengan pelbagai masalah dan bebanan samada dari segi ekonomi, sosial, pendidikan mahupun lain-lain. 
Kali ini, saya nak beralih kepada ‘TAWARAN PAS MEMBAWA PENYELESAIAN KEMELUT KEMUNDURAN TERENGGANU’ yang dibincangkan dalam satu wacana yang diadakan bersama dengan ana-anak Terengganu diPerantauan pada 11hb November, 2017 bertempat di Bandar Baru Bangi, Selangor.
PAS Negeri Terengganu menawarkan pelan Induk Terengganu Sejahtera (PINTAS) dan 15 tawaran awal dari Manifesto PAS Terengganu bagi PRU 14 yang menggariskan halatuju dan agenda serta program yang akan dilaksanakan dengan meletakkan kesejahteraan rakyat sebagai keutamaannya, memangkin Terengganu yang Maju serta memperoleh Keberkatan dari Ilahi.
Sebahagian dari masalah pengangguran, kemiskinan, gejala social/jenayah, kesihatan, pendidikan dan lain-lain seperti yang  disenaraikan  di bawah;

Masalah
Fakta
1.Pengangguran
4.% atau 17500 rakyat Terengganu adalah penganggur ( data Asas Terengganu 2015) merupakan yang kedua tertinggi di Malaysia. 
2.Kemiskinan
Kemiskinan masih berada dalam kelompok tercorot di Malaysia  ( data perangkaan Malaysia daripada laman web rasmi EPU, JPM). 
3.Gejala Sosial/ Jenayah
Peningkatan kes jenayah juvana sebanyak 11.8% pada tahun 2014 berbanding tahun 2013.
kes jenayah melibatkan dadah meningkat sebanyak 9.2% pada tahun 2016 iaitu peningkatan sebanyak 1252 kes berbanding tahun 2015.(maklumat daripada PDRM).
4.Pendapatan per kapita/ Kuasa membeli
Pendapatan purata isi rumah kedua terendah di Malaysia iaitu RM 1,160 mengikut tahun 2014. ( data perangkaan Malaysia daripada laman web rasmi EPU, JPM). Jelas menunjukkan jurang pendapatan antara kerajaan negeri dan rakyat yang sangat tinggi dan amat ketara.
5.Ekonomi/ Pembangunan
Kadar pelaburan langsung antara yang terendah di Malaysia iaitu sebanyak RM 1.4 bilion pada tahun 2015 dan lebih rendah berbanding tahun 2014. (data daripada MIDA).
6.Kesihatan
Bilangan Hospital antara terendah di Malaysia iaitu sebanyak  9 buah ( 1400 katil) berbanding dengan negeri Sembilan yang lebih kurang  penduduk sama dengan negeri Terengganu mempunyai 16 buah ( 2067 katil). (data asas Malaysia)
7.Pendidikan
Kadar 11.6% dari pelajar sekolah rendah tidak meneruskan ke sekolah menengah. (data asas Terengganu)

15 TAWARAN AWAL PAS DALAM MEMBAWA PENYELESAIAN KEMELUTU KEMUNDURAN TERENGGANU

Dengan mengambil kira pengalaman dizalimi oleh kerajaan pusat di bawah pentadbiran UMNO yang pernah menarik royalti minyak yang merupakan 80% daripada hasil pendapatan kerajaan negeri ketika mentadbir Terengganu (2000-2004) dahulu.  PAS Terengganu mensasarkan pendapatan negeri secara tahunan sebanyak RM 1 bilion setahun (tanpa dana khas – royalty petroleum) hasil penambahbaikan sistem pengurusan dan mengoptimakan hasil bercukai dan hasil bukan bercukai serta Pendapatan terimaan bukan hasil.

Setelah menyedari rakyat Negeri Terengganu berada dalam keadaan terpinggir dari arus pembangunan perdana, dan rata-ratanya terus diselimuti oleh kekangan kehidupan. Permasalahan yang wujud seperti kadar pengangguran tertinggi dan purata pendapatan isi rumah terendah Di Malaysia, dilihat antara bukti kegagalan kerajaan Terengganu di bawah pentadbiran UMNO/BN walaupun pendapatan perkapita negeri  adalah antara tertinggi (ketiga) di negara ini.
Dengan keadaan tersebut,  PAS negeri Terengganu Darul Iman menawarkan 15 Akujanji Manifesto kepada seluruh rakyat seperti disenaraikan di bawah:

 1. Mengembalikan Tanah rakyat anugerah kerajaan PAS yang dirampas oleh kerajaan Umbo/BN dengan terus BERI GERAN KEKAL
 2. LOT TAPAK RUMAH ATAU RUMAH KEDIAMAN Untuk Rakyat Berumur 21 TAHUN Keatas
 3. RAWATAN PERCUMA WAD KELAS 3 dihospital kerajaan
 4. Bantuan LESEN MOTOSIKAL RM 300.00
 5. KARNIVAL KAHWIN PERCUMA untuk pasangan pengantin
 6. Mewujudkan Semula INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI ISLAM MILIK NEGERI@GANTI KUSZA
 7. Menyediakan 20 RIBU PELUANG PEKERJAAN Dalam Tempoh 4 TAHUN
 8. Tabung PINJAMAN USAHAWAN RM 10 JUTA Setahun
 9. Pusat PEMULIHAN DADAH Secara Komprehensif
 10. Memberi Bekalan AIR PERCUMA BAGI 20 METER PADU PERTAMA Kepada Orang MISKIN dan Golongan Berpendapatan Rendah (GBR) sebanyak RM 50 JUTA Setahun
 11. KAD SEJAHTERA RM 500.00 Untuk Golongan Berpendapatan Rendah(GBR) Setiap Bulan.
 12. TABUNG PINJAMAN PERUMAHAN RAKYAT)
 13. CUTI BERGAJI 30 HARI Bagi Isteri Kematian Suami
 14. PUSAT NURSERY Disetiap Jabatan Kerajaan Negeri
 15. BANDAR BAHARU LESTARI Disetiap daerah

5 tawaran Tambahan 

Dengan sekitar 1,000 orang pada majlis konvensyen bagi membincangkan 15 tawaran awal manifesto tersebut dan maklum balas yang diberikan untuk diambil kira bagi keperluan dan kehendak rakyat Terengganu untuk ditawarkan pada pilihanraya umumm ke-14, PAS Terengganu pada Himpunan Harapan Rakyat (harap 3,8) baru-baru ini telah mengistiharkan 5 lagi tawaran kepada rakyat Terengganu menjadikan 20 kesemuanya setakat ini.

5 Tawaran tambahan manifesto PAS Terengganu adalah;

1. Menambahkan Sekolah Menengah Agama setiap Parlimen dan Sekolah Rendah Agama Setiap Dun serta Memberi geran tahunan kepada sekolah Agama Rakyat dan Pondok.

2. Mengecualikan cukai pintu rumah kediaman

3. Mengurniakan pencen rakyat RM50.00 sebulan bagi warga emas yang layak.

4. Menambah keluasan tanah rezab Melayu dari 118hektar kepada 1,000 hektar.

5. Mengadakan Tabung Biasiswa Pelajar untuk Anak Terengganu melanjutkan pengajian diperingkat Ijazah pertama.

20 tawaran dikemukakan oleh PAS Terengganu didokong oleh Perantau yang merupakan sebahagian dari rakyat Terengganu ibagi memulakan satu ‘manifesto rakyat’ untuk bersama meneroka perubahan menuju ke arah sebuah negeri Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera selepas PRU ke-14 nanti.

 

Advertisements

Filed under: Harakah, harakahdaily

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Hasil Karya

HARAKAH sebagai media dakwah : Satu analisis

Archives

Categories

%d bloggers like this: